Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Isaac Bachman Foto: Claudio Bresciani / TT

SSU vill inte träffa Israels ambassadör

Hur är det möjligt att en svensk politisk ungdomsrörelse inte vill träffa representanten för Mellanösterns enda demokrati? Den frågan ställer Israels ambassadör till SSU:s ordförande i en debattartikel på Nyheter24. SSU menar att de inte har tid.

Nyheter · Publicerad 15:04, 15 jan 2017

Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) vill inte träffa Israels ambassadör Isaac Bachman. Det skriver ambassadören i en debattartikel i webbtidningen Nyheter24. Han är djupt kritiskt till ungdomsrörelsens ovilja att prata.

”Med tanke på att just SSU tillhör de organisationer i Sverige som har allra starkast åsikter om Mellanösternkonflikten och samtidigt ständigt uppmanar parterna till dialog och samtal i fredens intresse, är det högst anmärkningsvärt att samma organisation alls inte kan tänka sig eller har något intresse av sådan dialog med Israels högsta officiella representant i Sverige”, skriver Isaac Bachman i artikeln, som riktar sig till SSU:s ordförande, Philip Botström.

Ambassadören klargör att han nyligen har vänt sig till ungdomsförbundet med en förfrågan om ett möte med Philip Botström, men att han fick ett nekande svar ”med hänvisning till att de inte skulle träffa ambassadörer”. Han skriver även att det alltid har varit svårt att få möten med SSU.

”Det är också märkligt att tänka sig att ett politiskt ungdomsförbund som profilerat sig på internationella frågor alltså inte skulle träffa utländska representanter i Sverige”, skriver Isaac Bachman vidare, och menar att det är extra anmärkningsvärt med tanke på att Israel har mycket gemensamt med Sverige när det exempelvis gäller kvinnorätt, yttrandefrihet och minoritetsgruppers rättigheter – och med tanke på att SSU inte drar sig för att framföra anklagelser mot Israel i samband med den palestinsk-israeliska konflikten.

”Hur är det möjligt att en demokratisk svensk politisk ungdomsrörelse, ungdomsförbund till Sveriges största regeringsparti, kan neka att träffa representanten för Mellanösterns demokrati? Samtidigt begär man av samma demokrati att ha en dialog med ett odemokratiskt parti, Fatah – Socialdemokraternas systerparti – som under årtionden spridit antisemitisk propaganda, uppviglat till våld samt finansierat och utfört otaliga terrorhandlingar riktade mot civila israeler”, fortsätter ambassadören, och avslutar artikeln med att han är fortsatt tillgänglig för dialog.

SSU menar att anledningen till att de sagt nej till att träffa ambassadören inte är politisk, utan att de inte har tid.

– Vi anser inte att vi ska prioritera att träffa ambassadörer. Vi har inte tid, säger SSU:s pressekreterare, Pavlos Cavelier Bizas till Världen idag.

Så ni skulle även säga nej till att träffa exempelvis USA:s ambassadör?

– Man får göra en bedömning från fall till fall och se om vi har tid och utrymme.

Så det har inte att göra med att det är just Israel?

– Nej. Vi har samarbete med många olika israeliska organisationer. Vi tycker att det är viktigt att ha dialog. Vi verkar för en tvåstatslösning.

Har ni dialog både med den palestinska och israeliska sidan?

– Ja, vi tycker att det är viktigt att ha dialog med båda sidor.

Så ni skulle kunna tänka er att träffa Israels ambassadör framöver om ni har mer tid?

– Ja, kanske. Vi får se.

Philip Botström själv hade inte möjlighet att ge en kommentar under söndagen.

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Nepal stoppar ensamvandrare – för dyra i drift

Himalaya. Äventyrare som vill vandra solokvist i Nepals vidsträckta bergslandskap göre sig icke längre... måndag 20/3 05:00

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10