Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Philip Botström är förbundsordförande för SSU. Foto: Fredrik Sandberg / TT

SSU-ordförande tillbakavisar kritik

I flera medier har SSU Skånes ordförande, Mansour Ahmed, pekats ut som en av dem inom organisationen som har agerat olämpligt. Ahmed menar att det handlar om interna maktstrider och ber om ursäkt om någon tagit illa upp av hans beteende.

Nyheter · Publicerad 08:57, 2 nov 2018

Under veckan har det rapporterats om homofoba och antisemitiska uttalanden från flera SSU-företrädare i Skåne. Enligt medier har en falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi, antisemitism och kvinnoförtryck tagit över lokala förbund i SSU Skåne.

Bland annat pekas SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed ut i en intern rapport som en av flera som betedde sig hotfullt under en distriktårskonferens förra året.

– Vårt förtroende för SSUSkånes ledning är djupt skadat, säger Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU, till TT.

Från centralt hålls krävs nu att SSU Skåne återkommer med en handlingsplan.

– Vi ger dem tre veckor, sedan kan vi ta ställning till om det är trovärdigt, säger Törnestam.

Mansour Ahmed skriver i ett mejl till TT att han själv inte kommer att delta i arbetet med att reda ut missförhållanden inom SSUSkåne, något som det tidigare har rapporterats om.

"Att sådan information sprids nu är en konsekvens av att partsintressen i en maktstrid tillåts agera källor i rapporteringen kring detta", skriver han.

Han säger också att problemen inom SSU Skåne funnit långt före hans tid.

"Distriktsstyrelsen arbetar aktivt med att försöka läka distriktet och för att alla ska känna sig inkluderade och delaktiga", uppger Ahmed.

SSU inför från centralt håll nu en kandidatförsäkran, där varje förtroendevald medlem får skriva under ett dokument där det framgår vad som förväntas av dem. Dessutom införs en granskningsfunktion — en grupp som tar emot och följer upp tips om eventuella brott mot förbundets principer, för att i ett tidigt skede upptäcka om någon förtroendevald bryter mot SSU:s principer.

"Jag välkomnar de beslut som förbundsstyrelsen i SSU fattat om att distriktet ska upprätta en handlingsplan samt att de inrättar en central granskningsfunktion och en kandidatförsäkran", skriver Mansour Ahmed till TT.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...