Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Att skylla Sveriges problem på omvärlden eller skrämma med SD biter inte på unga väljare, menar Lisa Nåbo (t h). Foto: Pontus Lundahl/TT

SSU-ordförande om valet: Verkligheten var vår fiende

Åtta års ängsligt och visionslöst regeringsinnehav ledde fram till att Socialdemokraterna tappade makten i valet, enligt SSU:s valanalys.

”Verkligheten var vår fiende”, skriver ungdomsförbundets ordförande Lisa Nåbo på Twitter.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 dec 2022

Även om Socialdemokraterna gick framåt i väljarstöd räknat så kan valet inte beskrivas som något annat än en förlust, enligt SSU:s valanalys. Förbundet beskriver det som att stödet bland unga väljare har ”imploderat” och är skrämmande lågt.

– Ett parti som tappar unga väljare dör långsamt ut, säger Lisa Nåbo.

Hon konstaterar att skolvalet visar på att resultatet för S kan bli ännu sämre bland unga i kommande val.

S har inget att vinna på att skylla på tidigare regeringar eller problem i omvärlden, det biter inte på unga, enligt SSU. Inte heller fungerar det att skrämma unga med SD.

– Det krävs tydlig politik med konkreta lösningar och visioner om hur vi vill ha det i stället, det misslyckades man med att konkret visa i valrörelsen, anser Nåbo.

De vallöften som S gick fram med var riktade till barnfamiljer och äldre, och pensionärer var den enda riktigt prioriterade väljargruppen, enligt SSU:s analys.

”När unga efterfrågat förnyelse har S inte kunnat ge den förnyelsen. Förutom gratis kollektivtrafik på sommaren för unga hade S inget konkret vallöfte att ge unga som skulle märkas i vardagen”, lyder det i analysen.

I SVT:s program Morgonstudion ger Lisa Nåbo ytterligare en förklaring till valresultatet.

– Dagordningen och verkligheten var emot oss, vi var stympade efter åtta år av regeringsmakt, säger hon.

Samma resonemang för hon på Twitter, där hon sammanfattar valanalysen i tre punkter.

”Ett arbetarparti som förlorar arbetare vinner inte val. Ett parti som förlorar de unga dör sakta ut. Verkligheten var vår fiende.”

En person som tycker att Lisa Nåbos valanalys är intressant är Per Ewert, direktor för Clapham­institutet och ledarskribent i Världen idag.

”Vad betyder det om den verklighet som formats under socialdemokratins styre har blivit partiets egen fiende? Vad säger det om vad den egna ideologin har inneburit för samhällskontraktet?” frågar han retoriskt på Twitter.

Dagordningen och verkligheten var emot oss, vi var stympade efter åtta år av regeringsmakt.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00