Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

SR-korrespondent: ”De kristnas arv ligger i ruiner”

”Vi i sekulära Sverige kanske inte reagerar så mycket på förföljelsen av kristna, men faktum är att de här i kristendomens vagga förföljts, mördats och jagats på flykt under lång tid”. Det säger Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, i en utrikeskrönika.

Nyheter · Publicerad 07:00, 31 jan 2019

Det var i en krönika i Sveriges Radio på måndagen som journalisten Johan-Mathias Sommarström tog upp terrorgruppen IS härjningar och hur de i Irak och Syrien försökt utrota minoriteter.

”Nu finns här bara omkring 200 000 kristna kvar, syrianer, assyrier och kaldéer främst”, konstaterade den välkände SR-journalisten i sin krönika.

”Ledaren för en kristen brigad som jag träffade här, sade med bekymrad min att han på riktigt är orolig för sitt folks framtid i regionen”, sade Sommarström, och konstaterade att IS inte bara mördat, våldtagit och tvingat många på flykt.

De har också förstört helgedomar och kyrkor, gravplatser och unika världsarv.

”De kristnas arv ligger i ruiner men värre är att hoten mot kristna fortsätter, och hade vi talat om djur hade vi högljutt ringt i alarmklockor, rödlistat dem och sagt att de är utrotningshotade. Nu är det inte djur vi pratar om, det är ursprunget för kristendomen.”

Han beskrev hur affischer av civila och soldater som dött i kampen mot IS finns uppsatta i hela Irak.

”De gav sina liv för att rädda inte bara sina egna utan även andra, muslimer, kristna och yazidier. Skulle vi gjort samma sak för dem?” frågade sig Johan-Mathias Sommarström.

Hade vi talat om djur hade vi högljutt ringt i alarmklockor, rödlistat dem och sagt att de är utrotningshotade. Nu är det inte djur vi pratar om, det är ursprunget för kristendomen.

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...

Tröttsam normbrytande propaganda i kulturen

Ledare Kanske var kulturens förfall det tydligaste tecknet på Romarrikets förestående undergång. När det som en gång varit en blomstrande antik kultur föll...