Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Senast i slutet av året kommer nyanställda inom äldrevården i Göteborg att behöva göra ett språktest. Foto: TT

Språktest för personal på äldreboenden fick ja

Förslaget att införa språktest för anställning i äldreomsorgen i Göteborgs stad kan bli verklighet, efter en lång tid av förslag och utredningar. Beslutet väntades fattas vid ett möte i Äldrenämnden på tisdagen, skriver Dagens nyheter.

Nyheter · Publicerad 10:00, 27 apr 2022

Världen idag berättade i höstas att Göteborgs styrande allians gått med på att införa ett språktest som underlag vid anställningar inom äldreomsorgen. Förslaget hade året dessförinnan lagts av Socialdemokraterna tillsammans med Demokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna.

Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen fick i uppdrag att utreda vilken språkkompetens som ska krävas för arbete inom äldreomsorgen, och hur ett språktest skulle kunna ingå i bedömningen inför en anställning.

Men när tjänstemännen lade fram sitt förslag i februari avrådde de från ett språktest, med argumentet att de tester som finns på marknaden inte uppfyller dagens behov och att kostnaden överstiger nyttan.

Istället föreslog de att staden skulle ”förfina och utveckla de urvalsmetoder, intervjuunderlag och övriga metoder och verktyg som redan används inom förvaltningen vid rekrytering”.

Nu har politiker i alla läger satt ner foten och bestämt sig för att ändå driva genom ett språktest, enligt någon av de modeller som redan används i bland annat Botkyrka, skriver DN.

Testerna är tänkta att införas senast till årsskiftet.

Flera kommuner har redan någon form av språktester i svenska.

S-styrda Botkyrka var först i landet med att införa digitala språktest vid nyanställningar i kommunen, både inom äldreomsorgen och förskola. Om den språkliga kompetensen bedöms för låg måste personen genomgå en mellan 80 och 160 timmar lång kurs i svenska med fokus på den undervisning som bedrivs i förskolan.

I Katrineholm måste de som söker jobb inom funktionsstöd, äldreomsorg, skola, förskola och fritidshem göra ett språktest. Det gäller dock inte den som har eftergymnasiala studier.

Sigtuna kommun norr om Stockholm beslöt i mars att införa kunskapstester för samtliga anställda inom äldreomsorgen. I slutet av året infördes krav på ett språktest i vårdsvenska för dem som vill arbeta inom social- och äldreomsorgen i Oxelösunds kommun.

Omsorgsförvaltningen i Sölvesborg i Skåne fick förra året möjlighet att använda språktest vid nyanställningar för sökande som saknar godkänt gymnasiebetyg.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier