Bevara det goda som anförtrotts dig genom den helige Ande som bor i oss.
2 Timoteusbrevet 1:14

Världen idag

Senast i slutet av året kommer nyanställda inom äldrevården i Göteborg att behöva göra ett språktest. Foto: TT

Språktest för personal på äldreboenden fick ja

Förslaget att införa språktest för anställning i äldreomsorgen i Göteborgs stad kan bli verklighet, efter en lång tid av förslag och utredningar. Beslutet väntades fattas vid ett möte i Äldrenämnden på tisdagen, skriver Dagens nyheter.

Nyheter · Publicerad 10:00, 27 apr 2022

Världen idag berättade i höstas att Göteborgs styrande allians gått med på att införa ett språktest som underlag vid anställningar inom äldreomsorgen. Förslaget hade året dessförinnan lagts av Socialdemokraterna tillsammans med Demokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna.

Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen fick i uppdrag att utreda vilken språkkompetens som ska krävas för arbete inom äldreomsorgen, och hur ett språktest skulle kunna ingå i bedömningen inför en anställning.

Men när tjänstemännen lade fram sitt förslag i februari avrådde de från ett språktest, med argumentet att de tester som finns på marknaden inte uppfyller dagens behov och att kostnaden överstiger nyttan.

Istället föreslog de att staden skulle ”förfina och utveckla de urvalsmetoder, intervjuunderlag och övriga metoder och verktyg som redan används inom förvaltningen vid rekrytering”.

Nu har politiker i alla läger satt ner foten och bestämt sig för att ändå driva genom ett språktest, enligt någon av de modeller som redan används i bland annat Botkyrka, skriver DN.

Testerna är tänkta att införas senast till årsskiftet.

Flera kommuner har redan någon form av språktester i svenska.

S-styrda Botkyrka var först i landet med att införa digitala språktest vid nyanställningar i kommunen, både inom äldreomsorgen och förskola. Om den språkliga kompetensen bedöms för låg måste personen genomgå en mellan 80 och 160 timmar lång kurs i svenska med fokus på den undervisning som bedrivs i förskolan.

I Katrineholm måste de som söker jobb inom funktionsstöd, äldreomsorg, skola, förskola och fritidshem göra ett språktest. Det gäller dock inte den som har eftergymnasiala studier.

Sigtuna kommun norr om Stockholm beslöt i mars att införa kunskapstester för samtliga anställda inom äldreomsorgen. I slutet av året infördes krav på ett språktest i vårdsvenska för dem som vill arbeta inom social- och äldreomsorgen i Oxelösunds kommun.

Omsorgsförvaltningen i Sölvesborg i Skåne fick förra året möjlighet att använda språktest vid nyanställningar för sökande som saknar godkänt gymnasiebetyg.

Nya frihetsvindar i spåren av Kinas absurt hårda coronapolitik

Ledare Folkliga protester på gator och torg är det vanligaste sättet för medborgarna att nå politisk... onsdag 30/11 00:10

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Var kan en jude gå med högburet huvud?

Israelkrönika USA diskuterar i dagarna antisemitism. Diskussionen har pågått länge redan, men efter att rapparen... onsdag 30/11 00:00