Strax innan klockan 05 på måndagsmorgonen kunde SPD utropas som största parti i det tyska valet. Men med 25,7 procent av rösterna blev övertaget bara 1,6 procentenheter gentemot de kristdemokratiska systerpartierna CDU och CSU.
Båda sidor har därmed chans att bilda regering, delvis beroende på hur ”kungamakarna” FDP och De gröna agerar. Miljöpartiet får 14,8 procent och blir tredje största parti, medan liberala FDP får 11,5 procent av rösterna.
Både Olaf Scholz (SPD) och hans kristdemokratiske rival Armin Laschet sade under valkvällen att de kan tänka sig att försöka bilda regering. Men de signalerar att det kan bli besvärligt, och att koalitionsförhandlingarna kan vara i månader.
I väntan på det får den avgående förbundskanslern Angela Merkel fortsätta att styra.
Även om förbundskanslerposten är utom räckhåll för dem så tyder alltså allt på att stödet från de två så kallade ”kungamakarna” – FDP och De gröna – blir avgörande för att bilda en regering.
Och den som först får chansen att bilda regering behöver nödvändigtvis inte bli nästa förbundskansler, poängterar Rutger Lindahl, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Det är inte säkert att den som får flest röster lyckas bilda en regering, säger han.
De båda partierna håller dörrarna öppna. Men De gröna föredrar en socialdemokratisk regering, och De liberala en kristdemokratisk, framhåller Rutger Lindahl.
– De sitter med vågmästarroller. Men de kan inte blockera varandra, eftersom de kommer att behöva regera tillsammans.
Vänsterpartiet Die Linke gör ett katastrofval, och ser ut att nära nog halvera sitt stöd jämfört med 2017. Partiet får 4,9 procent och hamnar därmed under spärren på 5 procent.
Längst upp i norr har lilla SSW, som representerar den danska minoriteten i Schleswig-Holstein, tagit en plats i Berlin. Senast partiet satt i förbundsdagen var efter valet 1949.
– Sensationellt. Det är en historisk kväll, säger den invalde Stefan Seidler på partiets valvaka.
Med det jämna resultatet lär förhandlingarna pågå under lång tid i höst. Så när kan nästa regering vara på plats?
– Vi måste göra allt vi kan för att säkerställa att vi är klara till jul, sade Olaf Scholz (SPD) till ARD på söndagskvällen.
– Ja, definitivt före jul, fyllde Armin Laschet i.
Lyckas inte detta går Merkel om Helmut Kohl som längst sittande förbundskansler någonsin.
– Det blir säkert så att Merkel får hålla ett nytt nyårstal igen, säger Rutger Lindahl.