Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

Stortingets president Masud Gharakhan talar under minnesgudstjänsten för offren efter masskjutningen i Oslo. Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där två personer sköts ihjäl och 21 skadades. Det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit var på plats, liksom statsminister Jonas Gahr Støre.

Nyheter · Publicerad 07:00, 28 jun 2022

Det var vid ettiden natten till lördagen som en man började skjuta mot besökare på en bar i centrala Oslo. Han gick sedan vidare till en populär gaybar och fortsatte att skjuta där.

Två män, 54 och 60 år gamla, sköts ihjäl och 21 personer skadades, dels av kulor från gärningsmannens vapen och dels under tumultet som uppstod när folk försökte fly ut ur nattklubben.

Den misstänkte gärningsmannen, som är en 42-årig man med iransk bakgrund, kunde gripas kort efteråt, enligt tidningen Verdens Gang. Enligt norska säkerhetspolisen, (PST), har han kopplingar till ett extremt islamistiskt nätverk. Han är nu misstänkt bland annat för mord, mordförsök och terrorbrott.

Mannen har varit känd av PST sedan 2015, och enligt polisen har han tidigare även haft psykiska besvär. I maj i år samtalade PST med mannen, eftersom han hade visat intresse för yttringar som upplevdes som kränkningar av islam. Skjutningen betraktas som en islamistisk terrorhandling av norska säkerhetspolisen som höjde terrorhotnivån till maximala fem i Norge på grund av en ”extraordinär terrorhotsituation”, skriver TT.

På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka. Det norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit var på plats, liksom statsminister Jonas Gahr Störe och Stortingets president Masud Gharakhani. Skjutningen innebar att den planerade prideparaden i Oslo ställdes in.

– Men den satte inte stopp för kampen mot diskriminering, fördomar och hat, sa statsminister Jonas Gahr Störe på gudstjänsten.

– Ingen ska få angripa vår frihet med intolerans, våld och hat. Vi har sett det förr. Ingenting bygger broar och samlar det norska folket som ett angrepp på våra friheter. Nu sörjer vi som nation. Vi står samman. Vi står upp för varandra, sa Stortingets president Masud Gharakhani.

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier