På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

I Kiev minns man i dag de över 100 personer som dödades under de protester som inleddes för ett år sedan. Foto: Gleb Garanich/Reuters TT

Sorg på Självständighetstorget i Kiev

I dag har det gått ett år sedan protesterna inleddes på Självständighetstorget i Ukrainas huvudstad Kiev. Människor samlas på torget för att minnas de döda, samtidigt som FN varnar för en allt värre våldsspiral i östra Ukraina.

Nyheter · Publicerad 13:15, 21 nov 2014

Över 100 människor dödades under de protester mot president Janukovytj som inleddes för ett år sedan på Självständighetstorget. I dag har många invånare samlats på torget för att minnas de döda. Gråtande människor lägger ner blommor vid foton av offren för det våldsamma svaret på protesterna – som sedan ledde fram till att presidenten störtades.

USA:s utrikesminister Joe Biden besöker i dag Kiev för samtal med president Petro Porosjenko och premiärminister Arsenij Jatsenjuk, rapporterar TT-AFP. Regeringen hoppas på ökat stöd från USA i kampen mot de proryska separatiserna i landets östra del. Konflikten har förvärrats betydligt den senaste tiden. Sedan vapenvilan inleddes i september har nära tusen människor dödats, enligt en FN-rapport som presenterades i Geneve på torsdagen.
– Varje dag dödas i genomsnitt 13 människor i strider. Det är fler än tidigare i höstas, vilket tyder på att våldsspiralen håller på att förvärras. Lag och ordning har nu totalt rasat samman och systematiska brott mot mänskliga rättigheter fortgår, sade utredaren Gianni Magazzeni vid presentationen av rapporten, skriver Svenska Dagbladet.

Anklagelserna är hårda mot båda sidor i konflikten. Både tortyr, våldtäkter och summariska avrättningar uppges förekomma. Övergreppen är så allvarliga att de kan klassas som krigsförbrytelser, förklarade Magazzeni, enligt tidningen.
Enligt FN-rapporten har minst 4 317 människor dödats och 9 921 skadats i konflikten i Ukraina under de senaste sju månaderna. Antalet internflyktingar i landet har ökat dramatiskt, från 275 000 i september till 466 000 i november.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier