Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Sorg i Malmö: Två lärare dödade i ny skolattack

Två kvinnliga lärare dödades i en skolattack i Malmö på måndagseftermiddagen. En 18-årig elev på skolan är anhållen misstänkt för dådet.

Nyheter · Publicerad 14:11, 22 mar 2022

När larmet kom klockan 17.12 på måndagskvällen hanterade polisen det omedelbart som en pågående dödligt våld-situation och gick snabbt fram för att kunna avbryta, berättar polisens områdeschef Petra Stenkula vid en pressträff.

När man kom till platsen såg det inledningsvis lugn ut, men det fanns uppgifter om våld på tredje våningen.

– Ganska omedelbart när man kom upp på tredje våningen såg man vad som skett, säger Petra Stenkula.

– Där anträffar man snabbt en skadad, gärningspersonen och ytterligare en skadad. Klockan 17.22 grips gärningspersonen.

Den misstänkte är en 18-årig elev på skolan som inte förekommer i polisens belastningsregister sedan tidigare. Polisen kan ännu inte svara på om dådet var planerat eller om det fanns någon koppling mellan honom och de dödade kvinnorna.

Polisen har beslagtagit flera tillhyggen, men kan inte specificera vad det rör sig om mer än att det inte är skjutvapen.

– Den tekniska undersökningen får visa vilka tillhyggen som varit dödande, säger Stenkula.

Det går inte heller att i nuläget säga något om hans motiv.

– Vi håller just nu på med alla de undersökningarna. Vi kommer naturligtvis föra dialog även med Säpo, sedan kommer vi kunna avgöra om det finns hatbrottsmotiv, säger Petra Stenkula.

Det finns uppgifter om att den misstänkte själv ska ha ringt till polisen, det kan Petra Stenkula varken bekräfta eller avfärda, men hon säger att det kom många larmsamtal om händelsen.

– Vi går igenom de larmsamtal som kommit in till polisen.

Husrannsakan genomförs i den misstänktes bostad i en annan stad i Skåne och man går igenom hans mobiltelefon och dator.

Polisen tillsätter en särskild utredningsorganisation med anledning av dådet.

– Ett stort antal personer kommer att höras de kommande dagarna. Vi kommer att jobba så fort som möjligt med det här. Men också med respekt för att många varit vittne till en hemsk händelse.

Måndagens skolattack är den tredje i Skåne på mindre än ett år.

– Det är oerhört tragiskt och traumatiskt och svårt att ta in och det skapar otrygghet för dem som ska skicka sina barn till skolorna. Jag hoppas att det är en tragisk slump att det varit tre på så kort tid, säger Petra Stenkula.

Flera partiledare reagerar på händelsen.

”Det är med sorg och bestörtning jag har tagit emot beskedet att två personer har avlidit efter ett allvarligt våldsbrott på en skola i Malmö i går. Mina tankar går omedelbart till deras familjer och vänner. Jag tänker också på alla elever och kollegor på skolan”, skriver statsminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar.

”Mina tankar är med alla lärare och elever på skolan, och de familjer och vänner som förlorat en älskad”, twittrar KD-ledaren Ebba Busch.

C-ledaren Annie Lööf säger att hennes tankar finns hos skolan och de anhöriga till offren. ”En enorm sorg”, skriver hon.

”Fruktansvärda nyheter om dådet i Malmö igår”, kommenterar Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

”Mina tankar är med de anhöriga, eleverna på skolan och kvinnornas kollegor i deras stora sorg”, skriver språkrörskollegan Märta Stenevi.

Skoldåd i Skåne

• Eslöv den 19 augusti 2021 – iförd stridskläder, skelettmask och hjälm går en 15-årig pojke till knivattack mot en lärare på sin skola. Pojken döms för mordförsök och fyra fall av grovt olaga hot.

• Kristianstad den 10 januari 2022 – en elev på skolan skadas svårt och en lärare i 50-årsåldern blir lindrigt skadad. En 16-årig pojke sitter häktad misstänkt för knivattacken.

• Malmö den 21 mars 2022 – Två kvinnor dödas på en skola i centrala Malmö. En 18-årig elev grips på platsen och anhålls senare.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00