Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Sonja Abrahamsson. Foto: hejsonja.se

Sonja blev pro-life när hon kom till tro

Skribenten Sonja Abrahamsson började blogga om sin nyfunna kristna tro för ett drygt år sedan. Nu skriver hon på hejsonja.se om hur kristendomen fått henne att se på livets början på ett nytt sätt.

Nyheter · Publicerad 14:58, 7 nov 2016

Sonja Abrahamsson skriver på sin blogg om hur hon gått från att acceptera fostret som ett bihang till kvinnan, till en varelse med eget värde.

"Jag hade svårt att se hur ett embryo på något sätt skulle kunna vara ens i närheten av jämbördig med sin 'värdkropp', alltså mamman", skriver hon.

"Att jämställa ett embryo med en vuxen människa var för mig sjukt, förvridet och absurt. När människor liknade fosters värde med en vuxen persons så tyckte jag att det var lite samma sak som att likna en människa med en sork eller kanske en tonfisk".

Allt det ändrades när hon blev kristen, och la avgörandet över liv och död i Guds händer.

"En av de första grejerna som jag fick uppenbarat för mig när jag blev frälst och som fortfarande berör mig långt in på djupet är att Gud kände mig långt innan jag började lära känna honom. Och med långt menar jag så långt tillbaka att jag inte ens var (pånytt)född", skriver hon, och citerar en psaltarvers som säger att Gud såg oss redan i moderlivet.

Utifrån detta kan hon inte längre se foster som bihang eller "parasiter".

"Svaga och beroende individer är inte parasiter och de får inte 'skylla sig själva' om de förtrycks, förskjuts eller mördas. Skulden ligger hos maktutövaren (en skuld som man alltid kan få struken om man uppriktigt ber om förlåtelse och hjälp till förändring genom Jesus – alltid värt att nämna) och inte hos offret", skriver Sonja Abrahamsson, som inte förnekar att kvinnor har möjlighet att bestämma över sina egna kroppar.

"Absolut. Och visst kan det kännas joxigt att ha fått en inneboende som i många fall påverkar oss enormt. Men vi kvinnor måste vara medvetna om att vi, trots detta, inte kan bestämma vad en annan människa är värd".

En av de första grejerna som jag fick uppenbarat för mig när jag blev frälst och som fortfarande berör mig långt in på djupet är att Gud kände mig långt innan jag började lära känna honom.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier