Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Sonja Abrahamsson. Foto: hejsonja.se

Sonja blev pro-life när hon kom till tro

Skribenten Sonja Abrahamsson började blogga om sin nyfunna kristna tro för ett drygt år sedan. Nu skriver hon på hejsonja.se om hur kristendomen fått henne att se på livets början på ett nytt sätt.

Nyheter · Publicerad 14:58, 7 nov 2016

Sonja Abrahamsson skriver på sin blogg om hur hon gått från att acceptera fostret som ett bihang till kvinnan, till en varelse med eget värde.

"Jag hade svårt att se hur ett embryo på något sätt skulle kunna vara ens i närheten av jämbördig med sin 'värdkropp', alltså mamman", skriver hon.

"Att jämställa ett embryo med en vuxen människa var för mig sjukt, förvridet och absurt. När människor liknade fosters värde med en vuxen persons så tyckte jag att det var lite samma sak som att likna en människa med en sork eller kanske en tonfisk".

Allt det ändrades när hon blev kristen, och la avgörandet över liv och död i Guds händer.

"En av de första grejerna som jag fick uppenbarat för mig när jag blev frälst och som fortfarande berör mig långt in på djupet är att Gud kände mig långt innan jag började lära känna honom. Och med långt menar jag så långt tillbaka att jag inte ens var (pånytt)född", skriver hon, och citerar en psaltarvers som säger att Gud såg oss redan i moderlivet.

Utifrån detta kan hon inte längre se foster som bihang eller "parasiter".

"Svaga och beroende individer är inte parasiter och de får inte 'skylla sig själva' om de förtrycks, förskjuts eller mördas. Skulden ligger hos maktutövaren (en skuld som man alltid kan få struken om man uppriktigt ber om förlåtelse och hjälp till förändring genom Jesus – alltid värt att nämna) och inte hos offret", skriver Sonja Abrahamsson, som inte förnekar att kvinnor har möjlighet att bestämma över sina egna kroppar.

"Absolut. Och visst kan det kännas joxigt att ha fått en inneboende som i många fall påverkar oss enormt. Men vi kvinnor måste vara medvetna om att vi, trots detta, inte kan bestämma vad en annan människa är värd".

En av de första grejerna som jag fick uppenbarat för mig när jag blev frälst och som fortfarande berör mig långt in på djupet är att Gud kände mig långt innan jag började lära känna honom.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Senaste nytt

    Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

    Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier