Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

”Sommaren är bättre i Sverige än i Egypten”

Egyptens somrar med 40-gradig värme är inget som pastorn Merzek Botros saknar. Då föredrar han Gotlands grönska och historiska byggnader. För Världen idag berättar han om den svåra situation som många invandrare upplever nu när de har svårt att hälsa på i sina hemländer.

Nyheter · Publicerad 18:46, 8 jul 2020

Vad gör du i sommar?

– Jag kommer att vara i Sverige. Vi kommer fortsätta att satsa mycket på evangeliserande tv-program via satellit och nätet. Intresset för våra program har ökat mycket under coronakrisen.

– I församlingen ska vi ha mindre samlingar om coronaläget tillåter. Sedan kommer vi ha träffar utomhus för att be, sjunga och ha picknick tillsammans.

Ska du inte ha någon semester?

– Jo, jag och min familj funderar på att åka till Gotland. Jag älskar Gotland. Det är viktigt att ta tid med familjen.

Vad är det som du gillar med Gotland?

– Det är så lugnt och grönt där. Och sedan finns det många vackra byggnader och monument som vittnar om gamla tider. Man får en förståelse för hur människor tänkte förr.

Hur är situationen bland dina arabisktalande vänner nu när det är svårt att hälsa på i hemländerna?

– Den är tuff. Särskilt för de äldre som har suttit isolerade hemma. En del mår psykiskt dåligt. Vi försöker gå ut tillsammans nu när man inte kan hälsa på släkt på samma sätt.

Du kommer från Egypten – vad är den största skillnaden mellan sommar där och här?

– Det är stor skillnad. Där kan det vara 40–45 grader. Här är värmen mer behaglig. Sedan är det mycket grönare och finare i Sverige på sommaren. Jag saknar den svenska naturen när jag är i Egypten.

Kan du berätta om ett fint sommarminne?

– Jag hade faktiskt en väldigt fin dag i dag. Jag tog med min fru till Midsommarkransen som var den plats som hon kom till när hon som tioåring kom till Sverige. Vi satt och pratade och drack kaffe i solen. Det var så många minnen för henne. Hon mindes sin mamma och hur hon sprang omkring med sina systrar. Det var fint att få göra något för min fru.

Vad gör du om du får en stund för dig själv?

– Jag går ut och springer, promenerar eller spelar fotboll. Ibland spelar jag för mig själv och ibland ringer jag några vänner. Sedan älskar jag att gå ut i naturen för att be och tacka Herren.

Vilken bok läste du senast och vad tyckte du om den?

– En bok på arabiska som handlar om ifall smärta är en välsignelse eller en förbannelse. Det är en svår fråga. Jag tror att smärta ibland kan vara en välsignelse. Man förstår inte det när man är mitt i smärtan, men sedan märker man det efteråt.

Vilket bibelord betyder extra mycket för dig nu?

– ”Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk i er också skall fullborda det intill Kristi Jesu dag”, från Filipperbrevet. Gud har gjort så mycket i mitt liv och jag tror att han kommer fortsätta att göra det. Allt som kommer från Gud är gott. Man kan gå igenom svårigheter, men Gud har kontroll.

Vilken bön ligger på ditt hjärta just nu?

– Att folk ska börja närma sig Jesus i den här krisen. Det är en unik tid. Jag är rädd att människor kommer bli lite hårdare efter krisen om de inte vänt sig till Jesus. Jag ber att människor ska förstå att Gud älskar dem.

Film eller bok

Sjö eller hav

Sol eller skugga

Virka eller vandra

Morgonstund eller kvällssudd

Nöjespark eller park

Podd eller musik

Tält eller hotell

Glass eller grillat

Borta eller hemma

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00