Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Lycklig och oerhört tacksam konstaterar Ewa att Gud har helat henne dubbelt upp. Dels från sorgen över att inte få egna barn, dels från tolv års konstanta ryggsmärtor. Foto: Jonas Adolfsson

”Som elektricitet genom kroppen”

Tolv års ryggsmärtor försvann när pastor Bill Johnson uttalade en enkel välsignelse över Ewa Schmidt.- Jag hade fått förbön många gånger men nu var det dags, säger den överlyckligakvinnan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 feb 2012

Allt startade när Ewa, 19 år gammal, skadade ryggen i sitt arbete inom äldrevården.  Hon bytte jobb och problemen blev något mindre. Men katastrofen lurade runt hörnet. Och den inträffade på Ewas 31-årsdag när hon skulle flytta några blomkrukor inför kvällens födelsedagsfest. Först fick hon bara lite ont i ryggen och blev lite stel. Men problemen höll i sig när Ewa nästa vecka gick till sitt jobb som sjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm.
– På söndagen fick jag gå hem för jag klarade inte ens av att bädda en säng, berättar hon.
Ewa sjukskrev sig under en vecka och kände sig lite bättre. Då slog ett ryggskott till och snart började hon få ischias med smärtor och domningar ner i benen.
– Jag kunde nu inte knyta skorna själv och knappt vända mig i sängen heller.
Vid en magnetröntgen konstaterades förslitningar på kotorna och på diskerna i ländryggen. Man registrerade också diskbuktningar – på gränsen till ett diskbråck.

Ewa och maken Holger är troende kristna och i augusti 2000 flyttade de till Örebro, där Holger skulle studera teologi. Ewa däremot fortsatte att vara sjukskriven – helt utslagen av sina smärtor.
– I församlingen Vineyard, där vi var medlemmar, hade de som tur var en soffa där jag kunde ligga ner och lyssna till predikan, säger hon och skrattar åt sitt elände.
Hon kunde också stå upp, men hade svårt för att sitta. Det blev också tidvis svårt för henne att gå.
– Ibland kunde jag bara ta supersmå steg, min man fick hjälpa mig när jag skulle vända mig i sängen och jag åt full dos av starka smärtstillande mediciner.
Omkring sig hade paret stort stöd av människor som ofta också bad att Gud skulle bota Ewa. Men inget tycktes hända.
Vid ett tillfälle berättade någon i parets hemgrupp om en kvinna som hade blivit helad i ryggen.
– När jag hörde det bestämde jag mig för att  be och fasta i 21 dagar för att Gud skulle hela mig i ryggen, säger Ewa.
Efter tre veckors fasta var allt lika illa med ryggen. Men dagen efter vände det och Ewa blev bättre. Dock inte helt bra.

Efter en tids arbetsträning och sjukgymnastik kunde hon arbetsträna fyra timmar fyra dagar i veckan. Och 2002 var hon redo att börja en halvtidstjänst på vårdcentral.
Jobbet frestade på den sköra kroppen, men envishet fick Ewa att hålla ut, trots värk i rygg och ben.
– Jag lärde mig att leva med den smärtan, säger hon och kilar efter lite snytpapper.
2004 flyttade paret till Tidaholm där Holger började sin första pastorstjänst. Ewa fick jobb på sjukvårdsrådgivningen i Skövde, nu på 75 procent. Trots fortsatta smärtor gick hon i april förra året upp till 80 procent.
– Under alla dessa år hade jag haft ont varenda dag, betonar Ewa. När jag var på jobbet så klarade jag av det, men när jag var ledig så låg jag mycket i sängen utan att orka göra något.
Hon fortsatte också att ta tillfället i akt varje gång det erbjöds förbön för sjuka.
– Varenda gång upplevde jag det som att Gud berörde mig. Han helade mig inte, men det kändes som om han gav mig kraft att fortsätta, förklarar Ewa.

Till råga på allt hade paret Schmidt redan 2002 fått beskedet att de inte kunde få barn på naturlig väg. I stället lyckades Ewa bli gravid på medicinsk väg, två gånger. Det resulterade i ett missfall och i ett utomkvedshavandeskap.
– Detta var ännu jobbigare än att ha ont i ryggen, intygar Ewa.
Ögonen är tårdränkta men glada när hon sedan berättar om det inre helande hon fick uppleva från smärtan över att inte kunna få barn. Det inträffade när hon via God TV följde den väckelse som utbröt i Lakeland 2008. Holger följde sändningen vid tv:n medan Ewa lyssnade från rummet bredvid (där hon spelade dataspel).
– Jag satt där vid datorn och sjöng med i en lovsång från tv:n. Texten berörde mig väldigt starkt och när jag sjöng, upplevde jag hur Gud bara lyfte av... (Ewa börjar fnittra lyckligt mitt i meningen). Han bara lyfte av mig... (mer bubblande skratt) min sorg över att jag inte kunde få barn.
– Det gick så här snabbt, säger hon och knäpper med fingrarna. Och jag kunde känna det rent fysiskt där jag satt och spelade dataspel. Det var så häftigt!
Följande sommar reste paret själva till USA för att delta i mötena i Lakeland. Det var en härlig tid, men den fysiska värken fick hon ta med sig hem igen.
Lidandets dagar var dock räknade. När New wine bjöd in till helandeskola i Malmö i augusti 2011 var paret på plats. På torsdagen undervisade Bill Johnson om att Guds Ande i den troende påverkar omgivningen.
– Det berörde mig väldigt mycket, och jag fick tro för att Gud skulle hela mig, säger Ewa.
På fredagskvällen predikade en annan talare. Även Bill Johnson fanns med i mötet men det blev nu känt att han skulle resa ifrån Malmö direkt efter mötet.
– Under predikan kunde jag bara tänka på att jag måste få fatt i Bill Johnson och be honom välsigna mig. Inte för att han är märkvärdig i sig, men jag hade fått till mig att det var genom honom som Jesus skulle göra mig frisk, förklarar Ewa.

Hon och Holger satt längst bak i kyrksalen. På så vis skymde hon ingen när hon gång på gång ställde sig upp för att minska ryggsmärtan. I slutet av mötet fylldes gångarna av människor när det inbjöds till förbön.
Ewa fick nästan panik när hon samtidigt såg Bill Johnson börja gå mot en sidoutgång. Hon beslöt sig för att genskjuta honom på vägen ut. Det lyckades. Utan att nämna sin egen sjukdom bad hon Bill Johnson att välsigna henne. Denne lade då en arm om Ewa och sa: "Gud kommer att ge dig vad du har bett honom om och ännu mer".
I samma stund upplevde hon som om elektricitet gick igenom hela hennes kropp.
– Jag åkte i en hög på golvet och blev liggande där i en och en halv timme! Jag skrattade både på in- och utandning och kunde bara inte sluta. Tårarna sprutade och jag bara låg där och sa: tack Gud, tack Gud.
Ewa var alldeles drucken i Anden när maken till slut fick leda henne hem till hotellet. Nästa morgon kände hon hur Guds helande kraft ännu verkade i kroppen. I sitt inre hörde hon orden: "På din födelsedag den 1 september kommer du att vara helt frisk"

Paret åkte sedan in till förmiddagens undervisningspass och slog sig ner för att lyssna.
– Strax innan lunch insåg jag att jag inte hade känt något behov av att ställa mig upp på hela förmiddagen. Tidigare hade jag bara kunnat sitta en halvtimme utan att värken förvärrades.
Under veckorna fram till födelsedagen försvann det sista av smärtor och känselnedsättningar.
Ewa flyger plötsligt upp ur soffan för att demonstrera.
– Jag hade inte kunnat ta i golvet på tolv år. Så här, säger hon, böjer sig ner med sträckta ben och rör vid golvet med fingertopparna.
Födelsedagen blev en glädjefest då Ewa kunde fira, helt smärtfri, efter tolv års lidande.
Inspirationen flödade, och när parets charmiga nybyggda hus skulle målas var Ewa högst på stegen.
Ewa råkade då ut för en överbelastning som resulterade i en inflammation i bröstkorgen. Samtidigt blev hon förkyld och snart fick hon andningssvårig­heter.
Trots denna smolk i glädjebägaren, kan Ewa inte låta bli att glädjas över de under Gud gjort med henne. Smärtan i ländryggen, hennes ischias och alla domningar är i dag borta. Dessutom fick hon befrielse från sorgen över att inte kunna få barn.
Allt har styrkt hennes tro på Gud, på hans trofasthet och hans förmåga att göra under.
– Jag har inget svar på varför jag fick vänta i tolv år eller varför en del inte blir helade alls. Jag vet bara att Gud vill och kan göra
det.

Jonas Adolfsson

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...