Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Solenergisändare ska varna israeliska förare för kameler

Olyckor där bilförare krockar med en kamel är relativt vanliga i södra Israel. Nu har två forskare skapat en solenergidriven sändare som ska varna de israeliska bilförarna för kamelerna.

Nyheter · Publicerad 10:00, 24 jul 2020

Det är forskarna Ayman El-Sayed and Yoav Ludmer, som är en del av uppstartsverksamheten Startup Negev, som har skapat uppfinningen, uppger World Israel News.

Sändaren är utformad som ett halsband som sätts runt kamelens hals och skickar radiosignaler med information om var kamelen befinner sig.

Ifall kamelen kommer inom 100 meter från en väg får bilförare som använder någon form av GPS-app en automatisk varning, skriver World Israel News.

Enligt webbtidningen, och även enligt den större tidningen Times of Israel, har det skett flera bilolyckor där kameler varit inblandade i Negev-området i södra Israel. Olyckorna blir ofta allvarliga med dödsfall eller svåra skador som följd.

Sedan en lag röstades igenom år 2018 ställs kamelägaren, vilken ofta är beduin, till svars ifall dennes kamel är inblandad i en olycka, skriver Times of Israel. Enligt tidningen får den israeliska polisen årligen omkring 1 000 klagomål om kameler som vandrar omkring på vägarna.

Enligt lagen ska kamelägaren id-märka sina kameler med ett chip för att man ska kunna se vem kamelen tillhör vid en olycka.

Nu kommer alltså ytterligare ett initiativ för att minska olyckorna. Projektet är än så länge ett pilotprojekt då forskarna endast ska sätta upp en mottagarantenn vid beduinstaden Rahat, en antenn som kommer ha nio kilometers räckvidd. Huruvida projektet sedan utvidgas återstår att se.

Startup Negev är, enligt World Israel News, en företagsplattform som stöder teknikprojekt som gynnar Israels beduinska minoritet.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier