På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Soldater stoppade gudstjänst på Krim

I helgen hindrades pingstförsamlingen i Sevastopol på Krim från att ha sin gudstjänst i sin vanliga lokal. När de på lördagen kom till den lokal de under lång tid hyrt i Televerkets byggnad hindrades de av ryska soldater. De hade tagit över byggnaden och församlingen fick söka efter en ny lokal där de sedan kunde hålla sitt möte på söndagen.

Nyheter · Publicerad 15:39, 4 mar 2014

Pingströrelsen i Ukraina har gjort en målmedveten satsning på Krim under de senaste åren. Där finns idag 18 församlingar och grupper, varav nästan hälften startats sedan satsningen påbörjades, med totalt 600 medlemmar, enligt uppgifter från missionsorganisationen Ljus i Öster.
– Det är ett projekt som vi har varit med och stöttat. I församlingarna samsas ukrainare, ryssar och krimtatarer. De senare är ursprungsbefolkningen som har muslimsk bakgrund. Mötena hålls oftast på ryska, som är det förenande språket i den mångkulturella miljön, berättar Hans Lindstrand, missionsföreståndare på Ljus i Öster.

 Flera av kyrkorna leds av pastorer från de västra delarna av Ukraina, men de flesta har bestämt sig för att bli kvar.
– Vi stannar kvar, för nu behöver medlemmarna stöd från sina ledare – mer än kanske någonsin tidigare. Det viktiga är inte att lyssna på nyheterna, utan på Guds röst och vad han försöker säga till oss i den här typen av svåra situationer, säger Pavel Fedorouk, pastor i Sevastopol till organisationen.
– Det viktiga är att vi fokuserar på Guds rikes helhet, som inte är av denna världen. Gud oroar sig mer för hur dess gränser sträcker sig än gränserna för vår republik eller vårt land – även om vi kanske inte vill tänka på det viset, säger Pavel Fedorouk till Ljus i Öster.

De ukrainska pingst- och baptistunionerna har gått ut med ett brev till sina över 2 000 församlingar i hela Ukraina. Där har de manat alla församlingar att arrangera bön varje morgon mellan kl 9.00 och 11.00 för situationen i landet.
Både den ryske baptistledaren Aleksej Smirnov i Moskva och hans pingstkollega Eduard Grabovenko har skickat brev till unionskontoren i Kiev, där de lovat be för situationen i Ukraina.
– Vi vill gärna stå tillsammans med våra vänner i bön. Därför uppmanar vi alla församlingar i Sverige att ge tid för förbön för Ukraina i söndagens gudstjänster, säger Hans Lindstrand.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier