Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Soheila Fors: Stor okunskap om hedersförtryck i Sverige

Det finns en stor okunskap om hederskultur i Sverige. Det menar politikern, kvinnorättskämpen och författaren Soheila Fors som själv flytt förtrycket i Iran.

– Myndigheterna här förstår inte kulturen som människor bär med sig och de ställer sig ofta på förtryckarens sida för att de är rädda att verka rasistiska, säger hon i en intervju med SvD.

Nyheter · Publicerad 12:00, 30 jun 2021

Soheila Fors menar att människor som har flytt från hederskultur tvingas leva kvar i den när de kommit till Sverige.

– De som flytt för att söka friheten blir trakasserade och hotade av andra kvinnor och män som också invandrat till Sverige från Iran och närliggande länder, säger hon till Svenska Dagbladet.

Det handlar, enligt Soheila Fors, om brist på kunskap och förståelse.

– Man tänker att ”de måste få ha sin kultur”. Men varför ska de svenska kvinnorna, som kallar sig feminister, ha frihet men de invandrade kvinnorna bli förtryckta i samma land, frågar hon sig.

Soheila Fors benämner sitt hemland Iran i termen ”sexuell diktatur”.

– Allt som är kvinnligt är fult. Allt kretsar kring mannens lust och vilja, säger hon till SvD.

Hennes roman Såld – från förtryck till frihet, som gavs ut 2019, utspelar sig till stor del i Iran. Bokens huvudkaraktär, en tonårsflicka vid namn Meriem, tvingas leva under slavförhållanden när hon säljs till män för tillfälliga äktenskap.

Så småningom får Meriem hjälp att fly till Sverige. Väl på plats i sitt nya hemland inser hon, precis som många kvinnor enligt Soheila Fors gör, att den ”sexuella diktaturen” inte är ett land med geografiska gränser.

– Det är ett system som har tagits med hit, många fortsätter att leva här som i sitt hemland, säger Soheila Fors.

Den kristdemokratiska politikern betonar samtalets betydelse.

– Vi behöver prata över religionsgränser och andra gränser. Jag kan prata med sverigedemokrater och jag kan prata med muslimska mullor.

Själv led hon länge av psykisk ohälsa efter sina upplevelser, men hon fick frid när hon blev kristen.

– Innan dess var jag helt trasig, men jag blev hel, säger hon till SvD.

Varför ska de svenska kvinnorna, som kallar sig feminister, ha frihet men de invandrade kvinnorna bli förtryckta i samma land?

Palestinier kastade sten mot tyska turister i israelisk bil

Samarien. När två tyska turister körde in i staden Nablus i Samarien i lördags misstogs de för att vara... onsdag 22/3 15:00

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00