Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Socialstyrelsen: Tonårsaborterna fortsätter att minska

Det görs färre aborter bland svenska tonåringar, en trend som hållit i sig sedan 2008. Totalt sett ligger dock aborttalen på en fortsatt hög nivå enligt Socialstyrelsens senaste statistik.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 mar 2014

I veckan har Socialstyrelsen kunnat presentera 2012 års statistik över antalet aborter i Sverige. Orsaken till att dessa siffror redovisas först nu är det uppehåll av statistikinsamling som gjordes under stora delar av 2013. Det fanns en misstanke hos myndigheten om att man tog in för detaljerade uppgifter, något som nu kontrollerats och förändrat insamlingsproceduren.

Tonårsaborterna minskade under 2012 med cirka fem procent jämfört med året innan. Och trenden med färre tonårsaborter ser därmed ut att hålla i sig. På Socialstyrelsen är man trygg i att siffrorna är tillförlitliga.

- Vad gäller 2012 har vi gjort bedömningen att vi kan lita på siffrorna. Det var under våren 2013 som stoppet kom men 2012 år statistikinsamlande blev inte påverkat. Det var vi tidigare inte säkra på men nu har vi gjort den bedömningen, säger Ellen Lundqvist, utredare på Socialstyrelsen.

Aborttalen i övrigt ligger på samma nivå som de tre föregående åren, vilket i ett internationellt perspektiv är en hög nivå. Medicinsk abort ökar jämfört med kirurgisk. Drygt 37 300 inducerade aborter rapporterades till Socialstyrelsen för 2012.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier