Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Socialstyrelsen stoppar abortstatistik

Socialstyrelsen stoppar tills vidare all inhämtning av uppgifter till sin abortstatistik. Förklaringen är att man vill vara säker på att personuppgifterna hanteras på rätt sätt.

Nyheter · Publicerad 11:01, 20 maj 2013

Socialstyrelsen samlar inte in personnummer eller andra detaljerade uppgifter om de kvinnor som i dag utför abort – medicinsk eller kirurgisk – på landets kliniker. Däremot redoviserar man bland annat ålder och hemort. Nu har myndighetens jurister börjat ifrågasätta även dessa uppgifter.
– Vi har fått signaler om att statistiken vi samlar in borde avidentifieras ytterligare, säger Petra Otterblad Olausson, chef för Socialstyrelsens avdelning för statistik och utvärdering.
– Vi har tankar om att inte ta in födelseår och månad, utan istället göra en gruppindelning av åldrar, till exempel alla kvinnor under 20 år och kvinnor 20-29 år.
Uppgifterna om geografisk hemvist vill Petra Otterblad Olausson helst inte göra avkall på.
– Geografin är viktig och de uppgifterna används för att jämföra statistiken inom landet. Det skulle vara svårt att publicera siffror bara på riksnivå utan vi behöver andra variabler, säger hon.

Datainspektionen kommer nu ombes att granska uppgiftshanteringen, som skett på ungefär samma sätt sedan 1975. Den senaste revideringen av blanketterna skedde för några år sedan, på rekommendation av Datainspektionen.
Socialstyrelsen har tidigare efterlyst mer detaljerade uppgifter om landets aborter, för att få ett bättre underlag för förebyggande arbete. Det gör man dock inte längre, säger Petra Otterblad Olausson.
– Det har varit en sådan diskussion tidigare. Men där har man – i den förordning som styr vårt arbete – sagt att man inte önskar detaljer på individnivå om abortstatiken. Det bedöms som känsligt på olika sätt.
Petra Otterblad Olausson understryker att det rör sig om ett tillfälligt avbrott i statistikinsamlingen, även om hon inte vill säga hur långt det kan bli.
– Det här kommer ställa till en massa problem för oss. Men vi hoppas att siffrorna ska komma fram så småningom.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier