Herren skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:8

Världen idag

Socialstyrelsen backar från folder om barnäktenskap

Många debattörer reagerade under torsdagen på Socialstyrelsens nya informationsmaterial om barnäktenskap. Särskild kritik riktades mot att myndigheten beskriver det som "olämpligt" att den som är gift med ett barn också bor tillsammans med barnet. Senare under dagen meddelade myndigheten att folderns dras tillbaka och texten ses över.

Nyheter · Publicerad 12:40, 29 mar 2018

UPPDATERAD Efter starka reaktioner drog Socialstyrelsen på torsdagen tillbaka det informationsmaterialet om barn som är gifta som lades ut på myndighetens hemsida i mitten av mars.

- Materialet har väckt starka reaktioner och många synpunkter. Vi drar tillbaka materialet och ser över det, sa Petra Rinman, enhetschef för kunskapscentrum för ensamkommande barn, i ett pressmeddelande.

Informationsmaterialet bestod bland annat av två foldrar om barnäktenskap som tagits fram utifrån ett uppdrag från regeringen i början av förra året.

"Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år. Detta gäller även om ni har gemensamma barn", står det i broschyren "Information till dig som är gift med ett barn".

Det var formuleringen om det "olämpliga" i att leva tillsammans om man är gift med ett barn som väckte starkast kritik.

"Att man använder ordet olämpligt i samma mening som sexuella handlingar med ett barn. Det är olämpligt" skrev rektorn för Sjumilaskolan i Göteborg, Hamid Zafar, till Aftonbladet i en kommentar.

Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska dagbladet, skrev på twitter:

"Olämpligt" att bo ihop om barnet/makan är under 15 år, skriver Socialstyrelsen/Migrationsverket i en ny broschyr. Olämpligt? Det lämpliga för den som tvingar barn att gifta sig är att sättas i fängelse".

Broschyren fick även barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) att reagera. I en kommentar till SVT Nyheter skrev hon:

”Jag blir bestört. Det får aldrig råda några tvivel om vilka lagar och värderingar som gäller i Sverige. Det är inte tillåtet att ingå barnäktenskap i Sverige. Barn ska inte leva i äktenskap i Sverige punkt slut. Det får inte kompromissas om detta och informationen måste vara kristallklar”.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström sa till TT att han tyckte att foldern borde dras tillbaka omedelbart.

- Den största bristen är att ordet fängelse inte finns med, utan att den ger lite råd och tips om hur man ska förhålla sig om man har ett förhållande som vår äktenskapsbalk förbjuder, säger han till TT.

Sedan 2014 är det olagligt att gifta sig i Sverige om man är under 18 år. Ett äktenskap som har ingåtts enligt utländsk lag erkänns heller inte i Sverige om det är sannolikt att det har ingåtts under tvång.

Men än så länge är det möjligt att vara gift med någon som är under 18 år, om äktenskapet ingicks på ett giltigt sätt utomlands och om båda personerna saknar anknytning till Sverige.

Det är den juridiska utångspunkten för foldern till den som är "gift med ett barn", som samtidigt understryker att det är brottsligt i Sverige att ha sex med någon som är under 15 år, och att detta gäller även om man är gift och har barn tillsammans.

Det som inte står i foldern är att regeringen inom det närmaste året väntas förbjuda större delen av även sådana äktenskap som ingåtts på ett giltigt sätt utomlands, om någon av parterna var under 18 år vid ankomsten till Sverige.

Allt tillhör oss – om karismatik och liturgi

Ledarkrönika Varje gång himlen möter jorden uppstår en kombination av det som är gudomligt fullkomligt och det... torsdag 9/2 00:10