Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Socialminister Lena Hallengren (S) lyfter fram att besök på äldreboenden exempelvis kan ske utomhus, med plexiglas mellan besökare och boende. Foto: Erik Simander/TT

Socialministern: Besöksförbudet är nödvändigt

Besöksförbudet på äldreboenden är nödvändigt för att skydda de äldre från coronasmittan. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) till Världen idag.

– Vi kommer lätta på restriktionerna så fort det är möjligt, säger hon.

Nyheter · Publicerad 16:40, 13 aug 2020

Det var när över 4 000 hade bekräftats smittade med covid-19 i Sverige, och 284 hade dött av viruset, som regeringen fattade beslut om besöksförbud på svenska äldreboenden. Nu har det gått mer än fyra månader sedan förbudet infördes, och det kommer uppgifter om äldre som mår dåligt av isoleringen.

Världen idag kontaktar socialminister Lena Hallengren (S) för att höra om det är rimligt att många äldre tvingas sitta isolerade månad efter månad när övriga svenskar i princip kan leva som vanligt.

– Beslutet om det nationella besöksförbudet var väldigt svårt att fatta eftersom det påverkar många äldre och deras anhöriga negativt. Det har dock varit, och är fortfarande, nödvändigt för att skydda de allra sköraste som bor där från smitta. Framtiden är fortfarande oviss och det är viktigt att så långt det är möjligt säkerställa att smittan inte kommer in i äldreomsorgen, skriver Hallengren i ett mejl.

Hur ser ni på risken att de äldre får sämre hälsa av besöksförbudet?

– Jag har full förståelse för hur svårt och tufft besöksförbudet är, för de äldre och för deras anhöriga och vänner. Ett besöksförbud måste vägas mot de negativa effekter det kan få för de äldre som inte kan ta emot besök av sina närstående. Socialstyrelsen har därför också nyligen utfärdat nya allmänna råd för hur trygga och säkra besök kan genomföras. Råden ska användas av verksamheterna som stöd.

Skulle det vara möjligt att upphäva besöksförbudet och samtidigt införa direktiv för hur besök ska gå till, exempelvis med munskydd och visir?

– Socialstyrelsen har tagit fram exempel från äldreboenden runt om i hela landet där man lyckats möjliggöra besök på ett säkert sätt. Besöken blir kanske inte som vi är vana vid men det är viktigt att, i den mån det är möjligt, träffa nära och kära och minska risken för ensamhet och känslan av social isolering, skriver Hallengren.

I exemplen som Socialstyrelsen lyfter fram möjliggörs besök exempelvis genom ett plexiglas mellan besökare och boende. Några planer på att lyfta besöksförbudet helt och hållet finns det inte i nuläget, enligt Lena Hallengren.  

– Vi följer utvecklingen noga och kommer att lätta på restriktionerna när det är möjligt. Men där är vi tyvärr ännu inte. Det nuvarande besöksförbudet gäller till den 31 augusti 2020, skriver hon.

Ifall regeringen hade tagit beslut om hårdare restriktioner för hela svenska folket i ett tidigt skede av pandemin – tror ni att de äldre hade behövt sitta isolerade så här länge då?

– Det är omöjligt att veta. Regeringens åtgärder har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och justerats efter behov.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00