Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Socialdemokrat ska ha ropat ”krossa sionismen” – avgår

Socialdemokraten Alexander Suliman ska ha lett allsång om att ”krossa sionismen” vid ett protestmöte mot Trumps nya fredsplan för Israel. Nu har Suliman valt att avgå från sitt uppdrag som ersättare i Region Stockholms regionfullmäktige, rapporterar Svenska Dagbladet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 11 feb 2020

Det var den första februari som en protest mot Trumps nya fredsplan hölls vid USA:s ambassad i Stockholm. Enligt Nyheter idag ledde Suliman en allsång med orden ”krossa sionismen” och ska även ha skrikit engelskans motsvarighet till orden ”Från floden till havet, så kommer Palestina att bli fritt”.

Politikbloggaren Tobias Petersson specifierar att det var den av Socialdemokraterna och SSU förbjudna låten ”Leve Palestina, krossa sionismen” som spelades, och vidhåller att texten är både våldsbejakande och antisemitisk.

Petersson hänvisar bland annat till den lista med exempel på antisemitsm som har tagits fram av Internationella alliansen till minne av Förintelsen (IHRA), och som den svenska regeringen nyligen ställde sig bakom.

”IHRA:s arbetsdefinition av antisemitism och dess exempel på antisemitism som Sverige numera stödjer, gör klart att 'krossa sionismen' är ett antisemitiskt begrepp, då det innebär att 'neka det judiska folket dess självbestämmanderätt'”, skriver Petersson.

Den 22-årige socialdemokraten Alexander Suliman är hemmahörande i Stockholm, och ska enligt Svenska Dagbladet alltså ha avgått efter deltagandet i demonstrationen.

– Han uttryckte sig väldigt olämpligt på ett protestmöte i helgen, vilket han grämer sig över. Han valde i det läget att avsäga sig sina uppdrag, säger Johan Sjölander, som är kommunsekreterare vid Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholm, till Svenska Dagbladet.

Sjölander medger att ramsan om att ”krossa sionismen” förekom, men vidhåller att Suliman understrukit att han inte är antisemit och att han respekterar staten Israels rätt att existera.

– Däremot uttryckte han sig på ett sätt i lördags som inte är okej. Min uppfattning var att han ärligt och från hjärtat ångrade sig. Han gjorde ett misstag och tar konsekvenserna av det, säger Sjölander.

Suliman ska dock inte ha gått ur partiet, utan uppges kvarstå som medlem. Han har tidigare varit engagerad i SSU, men är det inte längre:

– Alexander är inte medlem i SSU i dag och har inga förtroendeuppdrag i SSU. Han lämnade sitt uppdrag som SSU Stockholms internationelle ledare 2018, uppger Youbert Aziz, som är pressansvarig vid SSU, till Svenska Dagbladet.

Socialdemokraterna ska tidigare ha tagit avstånd från att använda sig av ord som kan tolkas antisemtiskt, och SSU uppges också ta avstånd från den sång som sjöngs vid protesten mot Trumps fredsplan i helgen.

Han uttryckte sig väldigt olämpligt på ett protestmöte i helgen, vilket han grämer sig över. Han valde i det läget att avsäga sig sina uppdrag,

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00