Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Snart fylls Finlandsfärjan med den kristna musikskatten

Nu närmar sig den framflyttade gospelkryssningen, där 40 timmar med kristen musik i centrum väntar ombord på Silja Symphony.

– Syftet är att plocka upp den gamla, andliga musikskatten som präglat många av oss, säger Lars Gustafsson, en av initiativtagarna.

Nyheter · Publicerad 20:00, 23 sep 2022

Listan kan göras lång på välkända namn som tar plats när Finlandsbåten Silja Symphony kastar loss från Värtahamnen i Stockholm den 7 oktober. Ombord för att medverka finns då bland andra Salt, Roland Utbult, Frank Ådahl, Mikael Järlestrand, Per-Erik Hallin, Putte Nelson, Gladys del Pilar, Evelina Gard och gospelkören By Grace.

Även om de kallar festivalen för gospelkryssning, så är det inte musikstilen gospel som är i fokus. Namnet på festivalen syftar till evangelium, det glada budskapet.

– Vi måste ta till vara på den här kristna musikskatten som format hela uppväxten för många av oss. Det är en skatt som är värd att lyftas upp, säger Lars ”Tarzan” Gustafsson som tillsammans med Lasse Franklin kom på idén med kryssningen.

De ville med festivalen Skärgårdssång som förebild skapa något liknande i Stockholmsområdet. Ombord på Silja Symphony hittade de allt de behövde i form av scener, boende och restauranger. Och där är det kristen musik som gäller under hela kryssningen.

– Vi har andlig spis i form av musik från mitt på dagen till klockan 23 på kvällen, berättar Lars Gustafsson.

Ombord väntar bland annat konserter med By Grace och Putte Nelson med gästartister på den största scenen, Starlight. Men det blir också mer intima och akustiska spelningar på ytterligare tre scener.

– Det är en bredd i musiken och på artisterna, från enklare sång och piano till full orkestrering.

En av de medverkande är körledaren Daniel Stenbaek, som tillsammans med kören By Grace bjuder in gäster som Bryant Jones, Gladys del Pilar och Per-Erik Hallin att sjunga med dem.

– Jag tror verkligen på den här idén, att komma samman och ha trevligt, och att det finns både ny och gammal musik. Det finns något som passar alla, säger han.

Allra mest ser han fram emot mötet med alla människor ombord.

– Folk kommer säkert bara gå runt, ha trevligt och lyssna på musik. Jag tror det kommer bli väldigt avslappnat, säger Daniel Stenbaek.

Under den 40 timmar långa kryssningen anordnas det även seminarier och workshops.

– Det kommer vara ett flöde hela vägen, med musik någonstans hela tiden, säger Lars Gustafsson.

Vi måste ta till vara på den här kristna musikskatten som format hela uppväxten för många av oss.

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier