När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Frälsningsarmén samlar in pengar på Östermalmstorg i Stockholm. Mikael Oscarsson menar att det är rimligt att pengar som går till att hjälpa behövande eller forskning beskattas lindrigare än annat kapital. Foto: Anders Wiklund / TT

Snart avgörs framtiden för avdragsgilla gåvor

Reformen om skatteavdrag på gåvor till ideella gåvor ska slopas, har S-MP-regeringen deklarerat. Detta trots att den kraftigt ökat intäkterna för hjälporganisationer. Men Mikael Oscarsson (KD) har fortfarande hopp om att regeringen ska svänga.

Nyheter · Publicerad 08:00, 2 mar 2015

– Är de beredda att ändra sig i en fråga så borde man kunna ändra sig även här, säger Mikael Oscarsson och syftar på momsfrågan för second hand-verksamhet.
Där såg det ut att bli ett krav att även ideella föreningar ska betala 25 procent i moms. Det ideella Sverige har varnat för att flera organisationer kan bli tvungna att lägga ner sin verksamhet om detta blir verklighet. Senare meddelade finansminister Magdalena Andersson att man "kommer att lösa detta under våren".

I en interpellationsdebatt i riksdagen nyligen menade Mikael Oscarsson, som varit en av de drivande bakom reformen om skatteavdrag på gåvor, att det finns en misstänksamhet hos regeringen mot den ideella sektorn.

– Det är lätt att säga hur viktig den ideella sektorn är, men om vi inte öppnar plånboken och möjliggör för den att få ökade intäkter, hjälper det inte mycket.

Även Finn Bengtsson (M) hävdade att ideella sektorn "skaver ideologiskt" hos Socialdemokraterna, något Magdalena Andersson (S) kraftigt motsatte sig.

– De ideella organisationernas verksamhet är värdefull, sa hon, men framhöll att det före reformen om avdragsgilla gåvor skänktes pengar, och att det kommer att göras även om reformen slopas.

– Däremot handlar det om hur vi använder våra gemensamma skattemedel, och vi har andra förslag på hur man ska använda skattemedel.

Enligt ministern ska bollen ligga hos staten och inte civilsamhället, pengarna ska fördelas efter "politisk prioritering".

Mikael Oscarsson menade att det är rimligt att pengar som går till att hjälpa behövande eller forskning beskattas lindrigare än annat kapital.

– Det ligger en tydlig värdering i detta. Samhället är större än såväl stat som kapital, och engagemang och bidrag till det civila samhället ska gynnas.

Han undrade också hur regeringen ska kompensera de organisationer som drabbas om reformen slopas. Den frågan fick inget konkret svar under debatten.

– Hur vi kommer att använda de resurser som eventuellt kommer att öka om och när avdraget för gåvor avskaffas, kommer vi att återkomma till den dagen det blir verklighet, sa Magdalena Andersson.

Förslaget att ta bort möjligheten till avdrag på gåvor är nu ute på remiss till april och sedan ska förslaget beredas.

På torsdag står Mikael Oscarsson som värd för ett seminarium i riksdagen om avdragsgilla gåvor.

– Då samlas flera av organisationerna som är berörda. Det är ju kris i frivillig-Sverige på grund av det här, säger han till Världen idag.

– Nu gäller det att visa hur det ser ut, och att det är Sverige som sticker ut i Europa och snart har jumboplats när det gäller att hjälpa ideella organisationer.

I grannländerna Norge och Dan­mark, berättar Mikael Oscarsson, har man exempelvis nyligen höjt gränsen för den summa som är avdragsgill.

Ändå vill han inte tro att det är kört för den svenska reformen, som han säger har kostat statskassan 220 miljoner kronor, samtidigt som den gett drygt 70 organisationer totalt 1,3 miljarder kronor.

– Efter en månads massiv opinionsbildning sa ministern att regeringen kan tänka sig att ändra sig när det gäller momsen, även om det är oklart hur det ska gå till.
Förhoppningen hos KD och stora delar av civilsamhället är att regeringen ska svänga även i denna fråga.

Samuel Teglund
Eva Janzon
redaktionen@varldenidag.se

Vi behöver tala mer om Bibelns auktoritet

Ledare Kampen om bibeltron har ständigt pågått inom kristenheten de senaste 150 åren. När pingstväckelsen växte fram från 1907 och framåt var det en... lördag 14/12 00:00

I helgen firar vi Livets söndag

Debatt Människovärde Låt oss skapa ett samhälle där vi bejakar och främjar livet, både i dess början och i dess slutskede, uppmanar ett antal kristna ledare med anledning... fredag 13/12 11:24

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens... fredag 13/12 00:00

Vi ser tecken på det kommande riket varje gång Guds vilja sker.

Inför söndag Luk 3:1–15 Bland blommande mandelträd i bergsbyn Ein Kerem utanför Jerusalem möttes två gravida kvinnor, vars barn skulle förändra historien för... torsdag 12/12 00:00

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Min man drar sig undan vid konflikter, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Jag och min man är så extremt olika. Vid konfliktfyllda situationer drar han sig undan och vill vara i fred. Han pratar inte gärna om vad han känner... torsdag 12/12 00:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens...