Fyra år har gått sedan Smyrnaförsamlingen i Göteborg tog det formella beslutet att bygga en ny kyrka. Nu står Frihamnskyrkan färdig att invigas.
– Byggnationen har gått otroligt bra. Som troende har det varit ett under framför våra ögon att byggnationen inte stannat av och att vi klarat av det, berättar Mats Särnholm, pastor och föreståndare.
Den 8 500 kvadratmeter stora byggnaden, som kostat 350 miljoner kronor, innehåller bland annat en gudstjänstlokal med plats för 1 100 personer, och som också är tänkt att hyras ut för konserter och kongresser.
– Den bärande tanken har varit att bygga ett hus som ska tillföra Göteborgs stad och dess invånare något. Vi har försökt anpassa lokalerna så mycket som det går till flexibilitet och mångfunktion.
Men i huset inryms även ett antal andra stora samlingssalar, en idrottshall, co-workingytor, restaurang, kafé och mycket annat. Dessutom inryms här Vinga folkhögskola och ALT.
– Högst upp har vi en takterrass, där vi drömmer om att ha en kaffebar, där göteborgarna kan samlas med utsikt över älven och Älvsborgsbron. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser, säger Mats Särnholm, som önskar att Frihamnskyrkan ska vara tillgänglig och öppen.
– Drömmen vore ju att få till ett hus som är öppet de flesta timmar på dygnet, från tidig morgon till sen kväll, fortsätter han.
Läget ligger i blickfånget i Frihamnen i centrala Göteborg, där Frihamnskyrkan nu kommer att utgöra ett nytt landmärke i staden.
– Som församling känns det så roligt att Göteborgs stad är så glada för den här byggnaden och beskriver den som ett landmärke som kommer synas och som sticker ut. Ekumeniskt talar allt från Svenska kyrkans ledning till frikyrkorna om ”vår nya kyrka”.
Stor tacksamhet fyller Mats Särnholm nu när den nya kyrkan – som gått i mål trots pandemi, krig och inflation – ska invigas.
– Vi känner bara en bubblande tacksamhet och glädje till Gud och alla som engagerat sig i det här.
På söndag invigs Frihamnskyrkan med två identiska invigningar, en på förmiddagen och en på eftermiddagen, med gudstjänst, bandklippning, officiella tal och mat med 1 100 besökare per tillfälle.
– Vi tror att det kommer att bli en riktigt festlig högtid, en milstolpe. Påtagligt är den pirrande glädjen som nästan kan liknas vid ett barns känsla dagen innan julafton, säger Mats Särnholm.