Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Vi vill flytta strålkastarljuset till mindre orter”, säger Niklas Hallman, en av initiativtagarna till ”Kyrka i Småstaden” som i år hålls i både Gränna i Småland och Ursviken i Västerbotten. Foto: Niclas Malmborg

Småstadskonferens växer – hålls i två svenska småorter

För ett år sedan arrangerade Gränna Pingst konferensen Kyrka i småstad. Nu är det dags igen, den här gången även i Ursviken. – Vi fick ett oväntat stort gensvar förra året. Det var uppenbart att vi vidrörde ett tema som slog an hos eldsjälar runt om i landet, säger projektledaren Niklas Hallman.

Nyheter · Publicerad 11:30, 30 jan 2019

Konferensen Kyrka i småstad vänder sig till församlingar på mindre orter. En fjärdedel av Sveriges befolkning lever i tätorter med färre än 10 000 invånare, men trots det handlar de flesta exempel, som tas upp på konferenser, om förhållandena i större städer, menar Niklas Hallman.

– Vi vill flytta strålkastarljuset till mindre tätorter. Som förra året erbjuder vi en mötesplats som inte handlar så mycket om föreläsarnas egna solskenshistorier. Korta inlägg från dem varvas med processande samtal i grupper. Den stora aha-upplevelsen förra året var att Herren talade till många under dessa samtal, säger Niklas Hallman.

Under samtalen kan deltagarna dela med sig av både bekymmer och glädjeämnen, exempel som det är lätt att ta med sig till de lokala sammanhangen.

– I mindre samhällen kan man känna sig ensam och utsatt. Självkänslan växer när man kan ge tips och råd och betjäna varandra på det sättet, säger Niklas Hallman.

På förra årets konferens deltog åtta personer från Ursviken i Skellefteå kommun, en region där efterfrågan på en sådan här konferens är stor. Därför har pingströrelsen centralt beställt en konferens även där och utsett Niklas Hallman och Lena Johansson i Gränna Pingst till projektledare.

Hallman var tills nyligen pastor i Gränna Pingst under tio år då församlingen gjorde en resa av stor tillväxt och utveckling.

– Det handlade om att ta vara på det vi faktiskt hade, i stället för att fokusera på det vi saknade, förklarar han.

– När vi lägger de resurser vi har i Guds händer, så kan han verka genom dem.

Självkänslan växer när man kan ge tips och råd och betjäna varandra.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...