Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Lena Posner-Körösi framför synagogan i centrala Stockholm. – Jag brukar säga att minnesdagen är hågkomsten av det värsta brottet, men att det inte räcker med att minnas. Det är bara att tänka på alla dem som inte vågar vittna, om alla dem som utsätts för hotelser och hatbrott, och på alla de som ser på utan att våga göra något. Det som hände då kan hända igen. Alla har ett ansvar för att ingripa mot orättvisor. Foto: Scanpix

Smärtsamt men viktigt att minnas

I dag minns världen Förintelsen, som skördade 6 miljoner judars liv under andra världskriget. För majoriteten av Sveriges 20 000 judar är detta inget abstrakt, utan en smärtsam del av den egna familjehistorien. Även omvärlden har en plikt att aldrig glömma, menar en judisk företrädare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 jan 2012

– Vi judar behöver ingen särskild dag för att minnas Förintelsen. Vi lever med den hela tiden, genom våra föräldrars och våra far– och morföräldrars trauma och ångest. Jag växte upp med min pappas sorg och hans eviga, fruktlösa sökande efter sin familj.
Det säger Lena Posner-Körösi, ordförande både för Judiska församlingen i Stockholm och för Judiska centralrådet i Sverige. Hennes morföräldrar flydde till Sverige under pogromerna i Ryssland, och hennes far kom ensam till Sverige från Tyskland som 13-åring.
Just för Sveriges judar, menar hon, har minnet av Förintelsen en särskild betydelse. Flertalet här är nämligen barn eller barnbarn till överlevande, vilket inte är fallet i andra europeiska länder.
– Sverige var neutralt och tog emot många judar efter kriget. Därför blir också firandet av minnesdagen viktigt, även på ett personligt plan.
Att omvärlden hedrar Förintel­sens offer är ett erkännande för de många judar som tampas med de överlevandes känslor av både sorg och skuld. Men framför allt är det en påminnelse om vad som kan hända när känslan för medmänskligheten i ett samhälle gradvis släpper efter.
– Förintelsen markerar ett så oerhört mörkt kapitel i historien. Det speglar hur en högt stående kultur så totalt kunde byta skepnad och blir det mest mordiska och ondskefulla, säger Lena Posner-Körösi.
– Den lär oss att vi aldrig kan ta demokratin och de mänskliga rättigheterna för givna, de måste hela tiden återerövras.

För Lena Posner-Körösi och flera av hennes svenska trosfränder handlar det om rätten att få visa och tala om att de är judar, liksom om rätten att slippa glåpord, trakasserier och hotelser. Det senare har, konstaterar hon, tilltagit med den ökande muslimska invandringen från Mellanöstern.
– Våra lagar förbjuder nazistiska yttringar. Däremot har samhället svårare att handskas med antisemitismen bland islamisterna och de vänsterautonoma, som låter judarna plikta för Israels politik.
Lena Posner-Körösi räds nationalisternas frammarsch i Europa, som kanske fått sitt tydligaste avtryck i Ungern, där den judiska befolkningen på senare tid fått sin verksamhet påtagligt beskuren.
– Men runt om i Europa ger man sig på judar, och romernas situation är fruktansvärd.
Hon tror att många judar genom sin historia fått en stark känsla för orättvisor.
– Det finns ett patos bland många judar för mänskliga rättigheter, och många har valt yrken som handlar om att vårda och hjälpa människor – men också yrken som man ta kan ta med sig om man måste fly. Jag valde att bli psykolog.

Tillsammans med sin make har Lena Posner-Körösi försökt att ge sina barn den tydliga och positiva judiska identitet som hon själv fick med sig hemifrån. En identitet som förhoppningsvis ska vara allt mindre behäftad av den första och i viss mån även andra generationens skuldkänslor.
– Jag fick med mig sorgen, förlusten, pappas eviga sökande. Men en del lever också med stark ångest och skuld, och med den ständiga frågan om varför just de eller deras föräldrar överlevde.
Det kostar på att år efter år föra de svenska judarnas talan i officiella sammanhang, att larma om hatbrott och tjata om statliga medel till säkerhetsutrustning. Både i fråga om tid, energi och personligt risktagande.
– Ibland är priset aningen för högt, men jag tänker att det är övergående. Vår släkt ska inte ha mördats förgäves. Hitler ska aldrig kunna vinna, säger Lena Posner-Körösi.

Dagen efter vårt samtal reser Lena Posner-Körösi till Bryssel för en minneshögtid i EU-parlamentet. Och i går, på torsdagen, fanns hon på plats i Stockholms synagoga för att hedra minnet av Förintelsens offer. Ceremonin får en särskild betydelse i år, när Sverige firar 100-årsminnet av Raoul Wallenbergs födelse.
– Raoul Wallenberg är ett fantastiskt bevis på hur en enskild individ kan göra skillnad. Man ska aldrig stå vid sidan av och bara titta på.

Eva Janzon

>> Fakta Förintelsen
Förintelsen är det svenska namnet på de tyska nazisternas folkmord på omkring sex miljoner judar, som ägde rum under andra världskriget. På engelska kallas det Holocaust, som betyder brännoffer. På hebreiska kallas det Shoah, som betyder katastrof.
Över hälften av de judar som dog under Förintelsen gasades ihjäl. Minst en femte­del sköts till döds av den så kallade Einzatsgruppen. Övriga offer dog av svält, köld, utmattning, sjukdomar och våldsaktioner i ghetton och läger samt under dödsmarscher. Källa: Forum för levande historia

>> Fakta Minnesdagen
Sveriges judar högtidlighöll minnet av Förintelsen på torsdagen, eftersom den officiella minnesdagen i år infaller på sabbaten, alltså den judiska vilodagen. Kungafamiljen deltog i högtiden, som direktsändes i SVT från Stockholms synagoga. Även Raoul Wallenberg hedrades, eftersom det i år gått 100 år sedan hans födelse.
I dag fredag håller statsminister Fredrik Reinfeldt ett tal på Raoul Wallenbergs torg, under medverkan av bland andra FN:s förre general­sekreterare Kofi Annan.


Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier