Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Småorter fick inspiration vid Gränna-konferens

Att ge hopp till församlingar från mindre orter. Det var agendan när Gränna pingstförsamling bjöd in till konferensen ”Att vara kyrka i Småstaden”.

Nyheter · Publicerad 13:43, 1 feb 2018

De 106 föranmälda deltagarna kom från en lång rad mindre orter. I Gränna mottogs de med värme av en lokal församling som på tio år gjort en anmärkningsvärd resa – från stagnation och kräftgång till tillväxt och framtidstro.

Deltagarna bjöds på många goda råd och uppmuntrades bland annat att i sina församlingar sätta fokus på det man faktiskt har, inte på det man saknar. De fick exempelvis höra om hur Grännaförsamlingen valt att begränsa sitt ungdomsarbete, ”Fredax” till endast fyra gånger per år då man gör riktigt bra kvällar. På så vis räcker orken och antalet volontärer till också för en liten församling.

Helgen, som startade förra fredagen, inleddes med en ”festkväll” där deltagarna fick presentera sig själva, sina församlingar och sina orter.

Talarna var nästan alla medlemmar i Grännaförsamlingen. Två av dem, den förre KD-ledaren Alf Svensson och Lena Johansson, framhöll vikten av att betjäna sitt samhälle och att vara en positiv kraft där. Talade gjorde också pastor Niklas Hallman och Marina Andersson samt Anethe Carlsson från Värmdö.

I små ”bikupor” fick deltagarna ”surra” med varandra om det de hört i undervisningen och fråga sig hur de kan använda sig av detta i sina församlingar.

Innan konferensen hade varje deltagare inneslutits i förbön av sina värdar i Gränna. På fredagskvällen fick de ta emot personliga kort med ”profetiska” bibelord och hälsningar som förebedjarna upplevt i bönen.

Helgen i Gränna gav också mycket utrymme för lovsång och tillbedjan.

Alf Svensson och Lena Johansson, framhöll vikten av att betjäna sitt samhälle och att vara en positiv kraft där.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier