Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Skulle bemöta kritik mot Israel – stoppades på Bokmässan

Under Bokmässan i Göteborg i helgen skulle det ha hållits en debatt om huruvida Israel är en apartheidstat. Men den blev aldrig av då den israeliske debattör som skulle medverka stoppades.

– Det var väldigt tråkigt att få uppleva cancel culture på en av de största yttrandefrihetsarenorna i Sverige, säger Itai Reuveni vid NGO Monitor.

Nyheter · Publicerad 13:16, 23 sep 2022

Under Bokmässan anordnades seminarier där bland andra Amnesty och B’Tselem hävdade att Israel är en apartheidstat. På plats under mässan var också Vänskapsförbundet Sverige-Israel som ville bemöta påståendet och bjöd in en företrädare för NGO Monitor som granskar antidemokratisk utveckling och antisemitism – Itai Reuveni.

Den ursprungliga tanken var att det förutom två olika seminarier där de olika grupperna gav sin syn på saken sedan skulle bli en debatt mellan B’Tselem och vänskapsförbundet. Under torsdagen möttes Itai Reuveni och representanter från B’Tselem för att samtala om debatten, men företrädare för B’Tselem ska under mötet ha blivit upprörda över att det var Reuveni som skulle företräda vänskapsförbundet.

Därefter portades Reuveni från att medverka, något som tidningen Inblick var först med att rapportera om.

– På torsdag vid halv tre-tiden fick vi veta att det inte blir någon debatt, säger Lotta Jansson på vänskapsförbundet till Inblick.

– Itai Reuveni är inte ens välkommen upp på scenen som det var planerat, säger hon.

Mats Fält, vice ordförande i vänskapsförbundet, är upprörd över hur det hela har hanterats.

– De säger att vi var för sent ute. Men att de inte skulle hinna kolla en känd och erkänd debattör på två dygn, det köper vi inte, säger han till Världen idag.

Världen idag mötte Itai Reuveni på Bokmässan under lördagen och han är starkt kritisk till agerandet från arrangörerna.

– Här finns grupper som hävdar att de står för mänskliga rättigheter och som anklagar Israel för att vara en apartheidstat och då gjorde man allt för att undvika en intellektuell debatt, säger han och tillägger att han inte tror att man hade agerat likadant mot en annan minoritet.

Han beskriver förklaringen, att det fanns för lite tid för att processa hans medverkan, som oacceptabel.

– Det var ju bara fyra dagar sedan den andra sidan accepterade att det ens skulle bli en debatt. Är jag någon slags spion som de måste granska?

– Men visst, låt oss säga att det är en rent teknisk fråga. Vad är problemet? Jag står framför dig, du kan titta mig i ögonen, du kan titta på mitt id och du kan erbjuda publiken en bra intellektuell debatt. Men så blev det inte.

Reuveni hoppas att han aldrig får uppleva något liknande vid evenemang som ska stå för yttrandefrihet.

– Min huvudsakliga kritik gäller de organisationer som sprider hat mot Israel, men som inte har modet att låta sina argument utmanas inför publik.

Palmecentret är värd för Globala torget och skriver i ett mejl till Världen idag att flera organisationer reagerade på att vänskapsförbundet skulle företrädas av NGO Monitor och att detta borde ha anmälts tidigare.

”Flera organisationer påtalade ... de kriterier som gäller för medverkande organisationer och tid fanns inte att säkerställa att organisationen uppfyller kriterierna”, skriver man och påpekar att vänskapsförbundet medverkade med andra programpunkter under mässan.

Är jag någon slags spion som de måste granska?

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10