Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Zombier som sprider skräck på öppen gata i Örebro. Så kan det komma att se ut när Örebro under höstlovsveckan marknadsför sig själv som "spökstaden". Foto: Pavel Koubek/TT

Skräckteman i Örebro upprör: ”Respektlöst”

”Svettdrypande ren fasa” och ”historier om häxor, fångar och osaliga andar”. Så presenteras innehållet i några av de många aktiviteterna under höstlovet då Örebro marknadsför sig som ”Spökstaden”. – Det har gått över gränsen, menar Annie Fridberg som är lärare i Örebro.

Nyheter · Publicerad 09:48, 1 okt 2018

Läraren Annie Fridberg är en av flera som har reagerat på initiativet att locka människor till staden med hjälp av ett skräcktema. Det här är tredje året för ”Spökstaden” och i lokalpressen har man kunnat läsa insändare om barn som blivit skrämda under veckan.

En person berättade förra året om sitt treåriga barnbarn som blev rädd av att se ”lemlästade och blodiga ’människoskelett’ i trasiga kläder” ligga i ett köpcenter i staden, helt utan förvarning.

”Det är svårt att förstå vad det är för njutning att möta förvridna lik med sönderhackade ansikten, att äta utstungna ögon och andra perversa beteenden. Att dessutom presentera det för barn är obegripligt! Även om det är en ploj så är detta inte vad vi behöver. Världen är full av ångest, grymheter och våld i överflöd ändå!” menade en annan insändarskribent.

Det är Örebrokompaniet, kommunens marknadsföringsbolag, som tagit initiativ till Spökstaden. Målet är att få örebroarna att stanna i staden under höstlovet och att få människor från övriga Sverige att besöka Örebro.

På den särskilda webbplats som tagits fram kan man läsa: ”Berättelserna om Spökstaden håller än en gång på att bli sanna. Bevare oss alla …”

Här finns en omfattande evenemangskalender med alltifrån ”småläskiga” till ”asläskiga” aktiviteter. Till exempel spökvandringar på Örebro slott som ”ruvar på mörka historier från det förflutna”.

Under en utställning kan man få veta vad ett spöke är och vad man absolut inte ska göra om man möter ett.

Mest uppmärksammat är annars loppet ”Run for your lives” som presenteras som ”6 km av adrenalinfylld, svettdrypande ren fasa” och som hålls lördagen den 27 oktober.

”Spring, gå eller kryp över 6 km genom ett zombieapokalyptiskt Örebro city. Deltagare och publik möter en ”upp och nervänd stadskärna kaotisk och full av hungriga zombies”. Det avslutas sedan med ett ”After the end of the world-party”, skriver man och lovar att ”hela innerstaden är full av zombier”.

Samma dag kommer flera vigslar att hållas där par som vill kan få en zombie som vigselförrättare.

Annie Fridberg arbetar som lärare och är starkt kritisk till ”Spökstaden”.

– Jag tycker att staden Örebro tar på sig ett stort ansvar genom att driva Halloweentemat. Jag har upplevt att vissa av de arrangemang man haft på ett väldigt onödigt och makabert sätt gått över gränsen.

Som lärare arbetar hon och hennes kollegor hårt för att barnen inte ska skrämma varandra. Nu skickar staden en helt annan signal och det är problematiskt, menar hon.

– Det är osmakligt. Jag förstår att det finns människor som tycker att detta är roligt och spännande, men jag tror att det finns en tyst majoritet som inte alls är intresserad av att låna ut sin stad till detta.

När hon själv gick med en grupp elever ute nyligen möttes de av en reklamplansch med läskiga figurer inför en av aktiviteterna.

– Skräcken lyser i barnens ögon. Det är inte rimligt att som stad pusha för något som inte är lämpligt för små barn. Vill man göra det som enskilt företag är det en sak, men att staden gör detta förstår jag inte.

– Det måste också vara jobbigt för människor som sett verklig fasa och död att behöva gå omkring och möta detta. Jag tycker att det är respektlöst och vet att många fler än jag är ledsna över detta, säger hon.

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...

Boris Johnson tar över efter Theresa May

Storbritannien. Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Utebliven tidning

Postupplagan av tisdagstidningen (23/7) hämtades inte på tryckeriet under måndagen. Det gör att prenumeranter som får Världen idag med posten inte...