Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Skövde pingst jubilerade och bytte namn – heter nu Bet:L

I helgen firade Skövde pingst sitt 110-årsjubileum som församling, och passade samtidigt på att inviga sitt nya namn Bet:L.

– Det handlar om att markera en ny missionstid och gå vidare i visionen att växa från plats till plats, säger huvudpastor Simon Holst.

Nyheter · Publicerad 12:00, 22 sep 2022

I några veckors tid har Skövde pingst uppmärksammat sitt jubileum på olika sätt, men i lördags hölls själva finalen för församlingens 110-årsfirande.

– Det blev väldigt lyckat och uppskattat. Vi har mycket att vara tacksamma för, berättar Simon Holst.

Omkring 250 personer deltog i firandet under lördagen, där det bland annat hölls en gala. I samband med firandet avtäcktes och invigdes även församlingens nya namn formellt; Bet:L.

Ett namnbyte som kommit till efter att församlingen upplevt att de gått igenom en stor förnyelse de senaste tio åren, och som markerar att församlingen vill bli ännu mer utåtriktad.

– Det är mycket som blir lättare om vi inte är knutna till en specifik plats och har en lite mer unik identitet. Det ser vi att ett namnbyte möjliggör, säger Simon Holst.

Han beskriver arbetet med att byta namn som en lång process. Men Simon Holst är också noga med att påpeka att namnbytet inte handlar om ett avståndstagande från pingst.

– Tvärtom står vi väldigt trygga i pingst och ser en väldig styrka i det sammanhanget. Namnbytet handlar om att markera en ny missionstid och gå vidare i visionen att växa från plats till plats. Vi känner att vårt dna på något sätt är att ta något gammalt och göra det nytt.

Arbetsgruppen har till slut landat i namnet Bet:L, som bland annat pekar mot hebreiskans ord för ”Guds hus”, Bet’El – men med en egen tvist i stavningen.

Simon Holst är dock öppen med att det finns olika åsikter kring namnbytet.

– Förändring är alltid ovant och obekvämt för en del. Men vi har gått in med öppna ögon för att det kommer ta en tid innan det känns helt givet för alla. Det är en naturlig process.

Utöver namnbytet valde församlingen att blicka framåt i samband med 110-årsjubileet, och inte bara titta i backspegeln.

– Jag tycker det är stort att fylla 110 år, definitivt. Framför allt är jag väldigt tacksam för att vi är en levande församling som är full av liv än i dag, säger han, och berättar hur församlingen på senare år har vuxit på många plan, bland annat med ökande dopsiffror och en explosion av barnfamiljer.

– Att hedra de som gått före handlar inte bara om att försöka bevara status quo, utan om att visa samma pionjäranda, samma tro och samma överlåtelse som de som har gått före oss genom hela vår historia, säger Simon Holst.

Framför allt är jag väldigt tacksam för att vi är en levande församling som är full av liv än i dag.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier