Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Skärpta riktlinjer från kommunen har gjort att en skola i Alingsås valt bort adventsfirande i kyrkan. Foto: Mårten Gudmundhs

Skolor stoppar adventsfirande i kyrkan

Skärpta riktlinjer från kommunen gör att en skola i Alingsås helt valt bort det traditionella adventsfirandet."Jag följer förvaltningens riktlinjer och ställer tyvärr in firandet i år", säger Lisbeth Wängroth, rektor i Långareds skola, till Alingsås tidning.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 dec 2013

De riktlinjer som barn- och ungdomsförvaltningen antagit, säger att ett besök i kyrkan i advent bara kan ske som ett studiebesök, och inte får vara ett regelbundet återkommande besök som omfattar en hel skola – oavsett hur innehållet i adventsfirandet utformas.
"Den traditionen är inte förenlig med skollagen", säger Cecilia Knutsson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen, till Alingsås tidning.
"Den traditionen är inte förenlig med skollagen", säger Cecila Knutsson, chef för barn- och ungdomsförvaltningen, till Alingsås tidning.

Allianspartierna i kommunen är bestörta, och menar att förvaltningen låtit sig skrämmas av signaler från Skolinspektionen.
– Personligen skulle jag gärna se att vi politiker i Alingsås utmanade Skolinspektionen och körde vidare som tidigare,  och på så sätt kunde ställa frågan på sin spets, säger Stefan Svensson (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Alingsås, till Världen idag.
– Jag har samtidigt respekt för de politiker som vill avvakta den nya lagstiftningen.
Utbildningsminister Jan Björklund har tillsatt en utredning som ska se över skollagen, bland annat i syfte att underlätta för skolor att fortsätta med traditionella avslutningar och firanden i kyrkan. Men utredningen har försenats, med fortsatt oklarhet som följd.

I Tranås har samtliga förskolor – många för andra året i rad – nobbat Svenska kyrkans inbjudan till årets adventssamling, trots att kommunens demokratikommitté försökt få dem att ändra sig.
– Vi såg det som så att föräldrar har en demokratisk rättighet att räkna med att deras ungar får en bred skolning i den kultur som de växer upp i, säger Per Ulfsbo (FP), ordförande både i Tranås kommunfullmäktige och i den demokratikommitté som ska bevaka demokratiperspektivet i de beslut som fattas.

Kommittén har nu beslutat att försöka få till stånd en dialog med förskolecheferna om nästa års firande. Från Svenska kyrkans sida har man dock gett upp.
– Vi har bestämt att nu gör vi inte fler försök, utan nästa år bjuder vi in förskoleklassen i stället. Det blir tjatigt att hålla på med det här, säger kyrkoherde Carl Magnus Alstermark.
Förskolecheferna har inte velat ge någon gemensam förklaring till varför de inte längre vill låta barnen komma till kyrkans adventssamlingar.

Britt Andersson, förskole­chef på Fröafalls förskola i Tranås, säger först att man nobbat adventsfirandet på grund av personalbrist. Men sedan säger hon att förskolan inte skulle deltagit även om praktiska möjligheter funnits.
– I vår läroplan för förskolan finns inget uppdrag att undervisa om religion, och när man åskådliggör julevangeliet genom en dockteater är det ett sätt att undervisa barnen om religion. Men det finns inget som hade hindrat att man går till kyrkan eller sjunger adventssånger, det är kultur och tradition.

Eva Janzon
eva.lanzon@varldenidag.se

 

Läs mer. Göran Hägglund: Advent kan firas i kyrkan

Julspel eller religionsundervisning? Om förskolebarnen i Tranås ska kunna delta i Svenska kyrkans adventssamling får den inte innehålla någon berättelse från julevangeliet, menar en förskolechef. Foto: Privat

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...