Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Heltäckande burka är generellt sett okej bland både lärare och elever, men kan förbjudas om samspelet i klassrummet blir omöjligt eller uppgifter inte kan genomföras. Det slår Skolverket fast i dag. Bilden är från en protest mot burkaförbud i Belgien. Foto: Yves Logghe/AP Photo/Scanpix

Skolor får förbjuda burka

Utbildningsminister Jan Björklund ville så sent som i augusti förra året ge rektorer laglig möjlighet att förbjuda klädsel som täcker ansiktet, till exempel burka och nikab.I dag slår Skolverket fast att det inte är möjligt att ha generella förbud mot heltäckande slöja, däremot i specifika fall.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 jan 2012

Förbud är bara godkänt om klädseln väsentligt skulle försvåra kontakten och samspelet mellan lärare och elever eller medföra särskilda risker vid till exempel laborationer, skriver Skolverket i en promemoria i dag.
Utgångspunkten är självfallet att alla elever är välkomna till skolan, inklusive elever som bär heltäckande slöja, skriver verket.

Det är en kraftfull formuleringsändring mot den som lämnades 2003.
Då skrev verket:
”Det kan starkt ifrågasättas om skolan kan fullgöra sitt uppdrag om eleven bär burqa. Skolverket slår därmed fast att skolan, av både pedagogiska skäl och som generell ordningsregel, kan förbjuda burqa. Även om det visar sig att burqan är ett religiöst ställningstagande bör skolans pedagogiska uppdrag vara överordnat.”
Det är lärarens ansvar, med stöd från rektor, att försöka anpassa undervisningen så att eleverna ändå når målen för undervisningen. 
Slöjan kan visserligen försvåra kontakten och samspelet mellan lärare och elever, men de svårigheterna bör ändå i de allra flesta fall kunna övervinnas, slår verket fast i sin promemoria.

Förra året kunde utbildningsminister Jan Björklund tänka sig att i lag förbjuda elever och lärare att bära klädsel som täcker ansiktet.
– Införs lagen så kommer rektorn i de fall som blir aktuella att bestämma att man inte får ha täckt ansikte. Det är så uppenbart att  undervisningen inte fungerar om eleverna eller lärarna har täckt ansikte, sade han till Svenska Dagbladet i augusti förra året.
I dag välkomnar han Skolverkets klargörande av reglerna.
– Det ger precis det handlingsutrymme som skolorna behöver. Lärare får förbjuda heltäckande slöja, om det försvårar kontakt och samspel i klassrummet, säger han till TT.

Klargörandet skapar ett utrymme för enskilda lärare att bedöma möjligheten till samspel. Det anser Björklund är bra.
– Ja, men det är vad det handlar om. Under-visningen i ett klassrum är ett samspel mellan människor, och i väldigt många situationer i detta samspel så måste man kunna se varandra i ansiktet, säger han till TT.
Översynen av riktlinjerna har gjorts efter att Diskrimineringsombuds-mannen förra året slog fast att slöjförbud bryter mot diskrimineringslagen.
– Sedan dess har det rått en viss oklarhet, men nu får man väl säga att det klaras ut och att Skolverket vidhåller sin ursprungliga hållning och går emot DO, säger Jan Björklund till TT.

MÅRTEN GUDMUNDHS

Utbildnings­minister Jan Björklund (FP). Foto: Scanpix

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier