Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Skolinspektionen anmärker på kristna skolans trivselregel

Den kristna friskolan Fokusskolan i Nyköping har en trivselregel om att elever som är ”ihop” inte ska visa detta under skoltid. Men Skolinspektionen anser att regeln går emot läroplanen och har gett skolan en anmärkning.

– Syftet är att förbereda eleverna för vuxen- och arbetslivet, säger skolchefen Jan Rosman till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 12:00, 7 jul 2022

Fokusskolan i Nyköping är en av de skolor som drivs av den kristna friskolekoncernen Agape, knuten till Norrköpingsförsamlingen med samma namn.

Efter Skolinspektionens tillsyn av konfessionella friskolor har Fokusskolan nu fått en anmärkning på en av sina trivselregler, som lyder: ”Var inte ’ihop’ med någon så att det syns under skoltid utan var en god kamrat med alla och ett gott föredöme.” rapporterar SVT Nyheter.

Men Skolinspektionen anser att regeln går emot en av punkterna i läroplanen, som handlar om att skolan ska gestalta och förmedla individens frihet och integritet. Myndigheten kräver därför att skolan vidtar åtgärder och redovisar dessa senast den 15 september.

Skolchef är Jan Rosman, som även är ordförande i Kristna friskolerådet. Han berättar för Världen idag att trivselregeln fanns i ett ansvarskontrakt för högstadieelever.

– Syftet är att förbereda eleverna för vuxen- och arbetslivet och bete sig som man gör normalt sett på en arbetsplats i Sverige om man är gifta eller ett par. Man är inte alltför explicit med sin kärlek. Man vill inte få andra att känna sig obekväma, säger han.

Till SVT säger Jan Rosman att han delvis har förståelse för Skolinspektionens syn.

– Å andra sidan tycker jag att den är lite larvig, eftersom de vet att ingen elev har farit illa av det här.

Han förklarar att trivselregeln kommer att vara kvar, men att den ska formuleras om för att bli mer tydlig.

– Syftet har aldrig varit att hindra någon från att vara ihop med någon.

Regeln finns också för att fokus inte ska tas från studierna och för att andra elever inte ska känna sig exkluderade av att två personer blir allt för närgångna, fortsätter Rosman. Skolan vill i stället betona att ”vi vill vara vän med alla”.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10