Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Här i Skålleruds kyrka kommer Åsens skola att ha sin första kyrkliga skolavslutning. Foto: Morgan Björnmar

Skola väljer avslutning i kyrkan för första gången

Den intensiva debatten kring skolavslutningar i kyrkan har inte påverkat Åsens skola i Melleruds kommun. Deras beslut att för första gången välja kyrkan står fast.– Vi tycker att det stämmer med läroplanen, eleverna ska känna till bakgrunden till de stora högtiderna, säger rektor Karin Andersson.

Nyheter · Publicerad 08:55, 10 dec 2012

Skolpersonal och föräldrar har kommit överens om att man ska förlägga årets julavslutning i Skålleruds kyrka. Karin Andersson säger att hon inte fått några negativa reaktioner på beslutet som fattades innan den nationella debatten i frågan bröt ut.
– Det har varit mycket funderingar kring det här men vi har tittat noga på vad som gäller innan vi bestämde detta och kan inte se att det sänder några felaktiga signaler. Vi var också helt eniga med föräldrarna och hela bygden i detta.
– Även om jag själv inte är troende så kan jag se att det är viktigt att få veta: därför firar vi julen, också utifrån att det är en tradition och en del av vår kultur.

Som exempel kan nämnas att elever i årskurs sex enligt läroplanens kunskapskrav ska kunna redogöra för några kristna högtider och traditioner. Tidigare har skolan låtit en präst komma till klassrummen för att berätta om högtiden, nu går man alltså i stället till kyrkan.
Och när Skolverket månar om att skydda barnen från religiösa inslag ser Karin Andersson kyrkan som en positiv samlande punkt.
– Sista skoldagen brukar vara en dag när alla är på väg åt olika håll, och för en del elever är det jobbigt med allt det materiella kring jul, då kändes kyrkan som ett bra alternativ.

Men bön och välsignelse kommer det inte att bli vid avslutningen, där­emot kommer kyrkoherde Marit Järbel berätta utifrån Bibeln om högtidens ursprung. Och för henne handlar det inte vid det här tillfället om att "utöva en religion".
– Jag tror inte jag bett vid någon skolavslutning jag haft, det hör inte dit just då. Däremot är det viktigt, och det står också i riktlinjerna, att de ska känna till berättelserna från Bibeln om varför vi firar de stora högtiderna.

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...