Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Skola strök ord i "Nu tändas tusen juleljus"

Ordet Betlehem ströks liksom verser med Jesus Kristus när Södra skolan i Åmål firade Lucia. – Horribelt, säger Peter Landälv, pastor i Kungsbergskyrkan, där samlingen hölls.

Nyheter · Publicerad 17:16, 20 dec 2016

Han trodde inte sina öron då han hörde barnen sjunga sången ”Nu tändas tusen juleljus”. Peter Landälv befann sig just då utanför själva kyrksalen men uppfattade ändå sångtexten tydligt. ”Du stjärna över alla oss, o sprid ditt milda ljus.”

– Jag tänkte, "Hörde jag rätt, eller vad i all sin dar är det frågan om?" säger pastorn om sin första reaktion.

Efter samlingen gick han direkt fram till de ansvariga lärarna, som berättade att de bara agerat på direktiv från rektorn. Pastorn fick nu också själv möjlighet att bläddra igenom sånghäftet som använts i samlingen.

– Det visade sig att man hade satt ett stort kryss över varje vers där man nämner Gud och framför allt Jesus Kristus. Dessa verser var underkända helt enkelt, säger han.

Vers två och fyra var således helt strukna. Och i den tredje versen, som lyder ”Du stjärna över Betlehem”, hade man enligt Peter Landälv satt ordet Betlehem inom parentes. I stället hade man skrivit in orden "alla oss”.

– Betlehem är tydligen också förhatligt och farligt, säger pastorn och anar att det beror på att det ligger i Israel.

– Barn kan nog ta skada av det ordet, säger han medvetet ironisk över händelsen.

– Ja, det är något så fruktansvärt korkat och sjukt så det liknar ingenting, säger Equmeniapastorn, rejält upprörd.

Han noterade i sånghäftet att man även hade ändrat i sången "Tomtarnas julnatt" ("Tipp tapp”). Den vers som börjar med ”Gröt och skinka, lilla äpplebiten” hade fått ett kryss över sig i skolans sånghäfte.

– Troligen fick de inte sjunga skinka, för då skulle väl någon muslim ta väldigt illa vid sig, spekulerar Peter Landälv och avfärdar detta som en ren och skär lögn.

– Vi i vår kyrka har hur bra relation som helst med många muslimer. Och vi vet att i det här sammanhanget är det inte muslimerna som är problemet.

De som censurerar i svensk jultradition, och som klipper och klistrar i klassiska julsånger, är inte muslimer, betonar han.

– Det är snarare svenskfödda humanister och ateister som gör det, säger Peter Landälv.

– Det är de som är det verkliga problemet, de som inte förstår det positiva i att människor har en tro.

Åmålspastorn framhåller att de lärare som ledde samlingen i kyrkan var jättetrevliga. Men han framförde ändå tydligt sitt budskap till dem – ett budskap som ytterst var menat för skolans rektorer.

– Jag förklarade för dem att om ni ska sjunga så här nästa år också så får ni vara någon annanstans, till oss är ni inte välkomna. Då sade läraren att det säkert kommer bli annorlunda nästa år, för det har ju kommit nya direktiv från myndigheterna. Så det hoppas jag.

Traditionen med skolsamlingar i Kungsbergskyrkan har flera år på nacken. Allt har fungerat bra, men händelsen i förra veckan har naggat på förtroendet. Peter Landälv har även reagerat på ett inslag om Lucia, kvinnan som anses ha lidit martyrdöden för sin kristna tros skull. I en dikt som lästes av några barn ska Lucia beskrivits som en jungfru som bor i ett slott i skogen och som en gång om året kommer fram och visar sig.

Landälv är upprörd och konstaterar att skolan medvetet ger en helt felaktig bild av Lucia.

– Lucia är tydligen så farlig att man måste ljuga för barnen i stället för att tala om att detta var en ung kvinna med civilkurage som ställde upp för förföljda kristna, säger han.

– Fullkomligt horribelt, utbrister Equmeniapastorn.

– Man kan tuta i barn vilka lögner som helst. Man kan glorifiera halloween och klä ut sig till häxor. Men det som verkligen handlar om kristen tradition är tydligen jättefarligt. Gud bevare alla svenska barn för att behöva höra om Jesus, säger han och ursäktar sin sarkasm.

I förlängningen är han rädd att skolans agerande underblåser negativa känslor mot enskilda muslimer.

– Svenska staten blir orsak till att rasismen blomstrar, menar Peter Landälv.

– Man gömmer sin egen ateism och humanism bakom argumentet att man inte vill stöta sig med muslimer. Men det egentliga syftet är att ännu mer kunna avkristna Sverige, misstänker han.

– Detta är löjligt. Dessa människor har flytt till kristna länder för att någon tar hand om dem här. Annars hade man flytt till muslimska länder, men där finns ingen som hade tagit hand om dem, så enkelt är det, säger Peter Landälv och hävdar att skillnaden är just Sveriges kristna tradition.

– Vårt land skulle inte se ut som det gör i dag om vi inte hade tusen år av kristen tro och tradition.

Enligt Nya Wermlandstidningen polisanmäldes under måndagen rastistiskt klotter på Södra skolan och polishuset i Åmål.

Läs även artiklarna:

Lokal kritik: "Vad håller ni på med?"

Skolan försvarar textändring

Svenska staten blir orsak till att rasismen blomstrar.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10