Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Ekeby skola i Sunne valde att byta sin kristna profil mot en miljöprofil bland annat på grund av de hårdare kraven på konfessionella friskolor i nya skollagen. Foto: Ekeby skola

Skola byter bort sin kristna profil

Det har varit en tid av förändringar för Ekeby skola i värmländska Sunne. Förutom att skolan och huvudmannen bytt namn så har också den kristna profilen bytts ut mot en miljöprofil. En av orsakerna är svårigheten att leva upp till den nya skollagens krav.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 nov 2011

 

Ekeby skola har i dag drygt 20 elever från förskola till klass sex. Under flera år har skolan drivits som konfessionell friskola med en kristen inriktning. Samtidigt har man i verksamheten hela tiden arbetat med miljöfrågor. Men elevunderlaget har sviktat och det har diskuterats om att göra förändringar för att locka till sig fler elever.
– Huvudanledningen till att vi tagit det här steget är att vi haft problem att rekrytera elever, det är tufft för många friskolor att överleva och vi tror att detta kan vara ett sätt för oss att växa, säger Åsa Jernfält, vice ordförande i Sunne friskoleförening som är skolans huvudman.

När man vid skolinspektionens besök dessutom fick höra att man måste arbeta med saker i verksamheten för att kunna garantera att de kristna inslagen är helt frivilliga för eleverna, blev det ännu ett skäl till att göra förändringar.
– Vi fick höra att vi skulle behöva hålla isär det konfessionella och övrig undervisning ännu mer än vad som gjorts tidigare, och eftersom det kristna genomsyrar allt, så insåg vi att det lätt kan bli fel.

Man tog ett delvis smärtsamt men ändå fullt enigt beslut om att byta från en kristen inriktning till en miljöprofil på skolan.
– Det finns alltid saker i förändringsprocesser som är svåra och som människor reagerar på, det var ju viktigt detta med den kristna synen. Samtidigt var det ett väl förankrat majoritetsbeslut, säger Åsa Jernfält.
Efter profilbytet har de fått väldigt mycket positiva reaktioner, berättar hon. Nu pratas det i positiva ordalag om dem på byn, och det är fler som är intresserade av att sätta sina barn i skolan sedan man bytte bort den kristna profilen.
– Det är den bittra sanningen, konstaterar Åsa Jernfält.

SAMUEL TEGLUND
samuel.teglund@varldenidag.se 

 


>>LÄS MER

 

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...