Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Skidskytten: ”Vill tacka armén som låter oss vara här”

Systrarna Öberg och Martin Ponsiluoma får ursäkta. De riktiga skidskyttehjältarna kommer från Ukraina.

– Jag vill tacka armén som låter oss vara här och tävla, säger VM-guldmedaljören Dmytro Pidrutjnyj som tränat med automatgevär inför säsongen.

Nyheter · Publicerad 15:00, 3 dec 2022

31-åringen är i finländska Kontiolax för veckans världscuppremiär tillsammans med sina landslagskollegor. Det kunde ha varit som vilken säsongsstart som helst med premiärnerver och förhoppningar om en lyckosam tävlingsvinter – om inte Ryssland invaderat Pidrutjnyjs hemland.

– Jag har inga mål den här säsongen, jag är bara glad att jag kan vara här och tävla. Jag vill tacka den ukrainska armén som strider varje dag, att de tillåter oss att vara här. Huvudsaken är att jag kan vara här och tävla, sen får vi se hur det går i världscupen, säger han i en kort intervju efter torsdagens stafett där Ukraina slutade nia.

Pidrutjnyj, som tog VM-guld i Östersund 2019, hann inte vara hemma många dagar efter OS i Peking innan han inkallades. Han berättar i en intervju med norska TV2 att han kallades in i militären dagen efter Rysslands invasion den 24 februari och att han var kvar till den 5 juni. Den enda skytteträning han då gjorde var med automatvapen, inte skidskyttegevär.

– Men jag använde bara vapnet mot pappskivor, inte mot människor, sade han i tv-intervjun.

Pidrutjnyj kommer från Ternopil i västra Ukraina som har varit relativt skonat i den ryska invasionen. Men han har ändå inte kunnat bo kvar i hemstaden.

– Det är näst intill omöjligt att träna där, många byggnader är förstörda av ryska raketer. Och den senaste månaden har det största problemet varit att man bara har el några timmar då och då, säger han.

Redan i mars beslutade Internationella skidskytteförbundet IBU att hjälpa Ukrainas världscuplag med trygga boenden och träningsmöjligheter runt om i Europa. Sverige var en av åtta nationer som nappade och nyligen var tio ukrainska åkare i Idre och tränade.

– Vi har fått hjälp från IBU ekonomiskt, de har betalat för träningsläger under sommaren. Och många nationer har hjälpt oss och andra yngre skidskyttar med utrustning, säger Pidrutjnyj.

– Situationen har varit ganska svår. Våra förberedelser inför säsongen startade sent. Och det är svårt mentalt, det påverkar oss när vi vet vad som pågår i Ukraina.

Pidrutjnyj är tacksam för all den hjälp som han och andra skidskyttar får från skidskyttevärlden, men också för all den hjälp som omvärlden ger Ukraina.

– Vi vet att med stöd och hjälp från andra länder kan vi vinna kriget.

- Jag vill tacka den ukrainska armén som strider varje dag, att de tillåter oss att vara här.

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Bibliska namn populära hos nyblivna föräldrar i Norge

Norge. Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet. Jakob och Noah... måndag 6/2 10:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00