Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Örjan Landgren. Foto: Privat

"Skeptikervecka" på Chalmers

Nästa vecka är det "Skeptikervecka" på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Bakom veckan står Chalmers kristna grupp. Världen idag ringde upp ordföranden Örjan Landgren för att höra vad veckan innebär.

Nyheter · Publicerad 11:40, 23 mar 2017

Varför gör ni det här?

– Vi tror att det är viktigt att den kristna tron får en chans och inte diskvalificeras från universitetsvärlden. Vi vill visa att det finns rationella skäl att tro på Gud. En del studenter har svårt att förstå att man kan läsa på universitet och samtidigt vara kristen.

Vad kommer att hända?

– Vi bjuder in till fem lunchföreläsningar som kommer belysa olika ämnen om tro. På måndagen talar civilingenjören Göran Schmidt om livets design, på tisdagen Stefan Gustavsson om skäl att tro på uppståndelsen, på onsdagen universitetslektorn Morten Sager om vetenskapstro, på torsdagen pastorn Andreas Engström om vad den kristna tron innebär och på fredagen talar amerikanen Peter Payne, som har en doktorsgrad i filosofi, om huruvida etik behöver en grund i Gud. Det kommer finnas möjlighet till samtal och att ställa frågor. Vi kommer dessutom ha två samtalskvällar – en i Buråskyrkan och en i Tabernaklet.

Vem är veckan för?

– Både kristna personer som vill få hjälp att tänka mer kring de här ämnena och dem som inte tror att Gud finns.

Tror du att det kommer att komma några skeptiker?

– Ja, absolut. Vi har tidigare haft lunchföreläsningar – till en av dessa föreläsningar kom det 130 personer. Alla fick inte plats i lokalen och de 50 baguetterna som vi hade förberett räckte inte.

Upplever du att det finns ett stort intresse för kristen tro bland studenter?

– Ja, det finns i alla fall ett intresse för att diskutera. Många gånger är personerna dock väldigt självsäkra på sin bild, och vill främst mötas för att debattera.

Går det att övertyga en skeptiker med argument?

– Jag tror att man kan få en skeptiker att omvärdera det han eller hon tror på. Det kan vara utmanande för en skeptiker att möta någon som har en genomtänkt tro. Med en sådan här vecka kan vi bryta fördomar kring tro. Sedan vet man aldrig vilka vägar det går. Det här kan nog vara en bit på vägen mot tro för någon.

Vad är era förväntningar på veckan?

– Vi hoppas att många ska se det här och börja fundera på vad de själva tror och varför. Vi önskar att det ska bli en mer öppen debatt om de här frågorna även efter veckan.

Vilket är det bästa rationella argumentet för Guds existens, enligt dig?

– Om jag bara ska säga ett argument så väljer jag Kalams kosmologiska gudsbevis: Allt som börjar existera har en orsak för sin existens. Universum började existera. Alltså har universum en orsak för sin existens.

Föreläsningarna på Chalmers tekniska högskola i Göteborg är öppna för alla. Information om tid och plats finns på Chalmers kristna grupps hemsida.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier