Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Skarp kritik mot Skolverkets syn på avslutning i kyrkan

När Skolverkets företrädare på söndagen i DN Debatt klargjorde att skolans närvaro i kyrkan förutsätter frånvaro av religiösa inslag som bön, välsignelse eller förkunnelse väckte det kraftfulla reaktioner från flera håll.

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 nov 2012

"Skolverkets märkliga argumenterande om skolavslutningar i kyrkan tyder på religiös analfabetism." Så skrev samfundsminister Stefan Attefall (KD) på twitter med anledning av Skolverkets resonemang kring skolanavslutningar i kyrkan. I debattartikeln i Dagens nyheter står det att eleverna inte ska behöva utsättas för religiös påverkan. Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo hänvisar till att svenska skolan enligt lag är icke-konfessionell och att rektorerna har det yttersta ansvaret för att eventuella ceremonier inte får ett religiöst innehåll.

Fler statsråd än Attefall uttalar sig kritiskt angående Skolverkets ställningstagande.
- Det finns ingen anledning att skydda våra barn från våra traditioner och vårt kulturarv, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till TT.
Han tycker att man ska överväga en lagändring när nu Skolverket tolkar lagen så strikt.
- Jag är trött på att ha den här diskussion två gånger om året, det måste vara OK att sjunga en psalm i samband med något så högtidligt som en skolavslutning. Skolverket silar mygg och sväljer kameler, dagens elever har sannerligen betydligt värre problem än att sjunga O helga natt en gång om året.

Näringsminister Annie Lööf (C) skriver på twitter: "Låt barnen tända ljus, gå luciatåg, sjunga ´stilla natt´, ha adventsfirande & avslutningar i kyrkan."
"Tolerans och förståelse bygger man genom att möta olika religioner och människor. Ibland går debatten verkligen in absurdum!" skriver hon.

Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd menar att lagstiftaren nog behöver tänka ett varv till och fråga sig om det blev så bra.
- Problemet är att man använder begreppen tradition och religion. Att sjunga psalmer och ta del av julberättelsen är ju det som är religion. De skolor som vill ska få möta en kyrka som berättar det här, säger han till Dagens nyheter och fortsätter:
- Man kan annars fundera på om det är så stor idé att man alls kommer till kyrkan. Är man rädd för att påverkas är det bäst att inte gå dit alls.

Expressen skriver i en ledare på måndagen: "Skulle det sjungas en psalm för mycket, enligt skolinspektionens bedömningar, kan nog de flesta elever gå ut ur kyrkan lika friska som de kom in. Och antalet elever som blivit kristna genom att höra en präst be är nog lätträknade. Skolavslutningarnas möjligheter till religiös hjärntvättning är helt enkelt grovt överskattade."

På bloggen Kristen opinion skriver prästen och teologie doktorn Annika Borg: "Skolverket kan väl inte på allvar mena att man vill styra prästernas tjänsteutövning i det rum som faktiskt ändå - än så länge - är en kristen arena? Märk väl att Skolverket också lyfter fram att friskolor med konfessionella inslag, såväl kristna som från andra religioners traditioner, kan undantas från att vara neutrala vad gäller högtider och annat. Något som givetvis gör det hårdföra utspelet mot alla andra skolor än mer uppseendeväckande."

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier