Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Skarp kritik mot Skolverkets syn på avslutning i kyrkan

När Skolverkets företrädare på söndagen i DN Debatt klargjorde att skolans närvaro i kyrkan förutsätter frånvaro av religiösa inslag som bön, välsignelse eller förkunnelse väckte det kraftfulla reaktioner från flera håll.

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 nov 2012

"Skolverkets märkliga argumenterande om skolavslutningar i kyrkan tyder på religiös analfabetism." Så skrev samfundsminister Stefan Attefall (KD) på twitter med anledning av Skolverkets resonemang kring skolanavslutningar i kyrkan. I debattartikeln i Dagens nyheter står det att eleverna inte ska behöva utsättas för religiös påverkan. Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo hänvisar till att svenska skolan enligt lag är icke-konfessionell och att rektorerna har det yttersta ansvaret för att eventuella ceremonier inte får ett religiöst innehåll.

Fler statsråd än Attefall uttalar sig kritiskt angående Skolverkets ställningstagande.
- Det finns ingen anledning att skydda våra barn från våra traditioner och vårt kulturarv, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till TT.
Han tycker att man ska överväga en lagändring när nu Skolverket tolkar lagen så strikt.
- Jag är trött på att ha den här diskussion två gånger om året, det måste vara OK att sjunga en psalm i samband med något så högtidligt som en skolavslutning. Skolverket silar mygg och sväljer kameler, dagens elever har sannerligen betydligt värre problem än att sjunga O helga natt en gång om året.

Näringsminister Annie Lööf (C) skriver på twitter: "Låt barnen tända ljus, gå luciatåg, sjunga ´stilla natt´, ha adventsfirande & avslutningar i kyrkan."
"Tolerans och förståelse bygger man genom att möta olika religioner och människor. Ibland går debatten verkligen in absurdum!" skriver hon.

Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd menar att lagstiftaren nog behöver tänka ett varv till och fråga sig om det blev så bra.
- Problemet är att man använder begreppen tradition och religion. Att sjunga psalmer och ta del av julberättelsen är ju det som är religion. De skolor som vill ska få möta en kyrka som berättar det här, säger han till Dagens nyheter och fortsätter:
- Man kan annars fundera på om det är så stor idé att man alls kommer till kyrkan. Är man rädd för att påverkas är det bäst att inte gå dit alls.

Expressen skriver i en ledare på måndagen: "Skulle det sjungas en psalm för mycket, enligt skolinspektionens bedömningar, kan nog de flesta elever gå ut ur kyrkan lika friska som de kom in. Och antalet elever som blivit kristna genom att höra en präst be är nog lätträknade. Skolavslutningarnas möjligheter till religiös hjärntvättning är helt enkelt grovt överskattade."

På bloggen Kristen opinion skriver prästen och teologie doktorn Annika Borg: "Skolverket kan väl inte på allvar mena att man vill styra prästernas tjänsteutövning i det rum som faktiskt ändå - än så länge - är en kristen arena? Märk väl att Skolverket också lyfter fram att friskolor med konfessionella inslag, såväl kristna som från andra religioners traditioner, kan undantas från att vara neutrala vad gäller högtider och annat. Något som givetvis gör det hårdföra utspelet mot alla andra skolor än mer uppseendeväckande."

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Pingstledare ska inspireras, utrustas och utmanas

Konferens. Den årliga konferensen Pingst Ledare är till för alla som i pingstförsamlingar runt om i Sverige... lördag 24/9 18:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier