Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Skaran av judar som flyr från Ukraina till Israel växer

Allt fler judar från Ukraina samt andra delar av före detta Sovjetunionen strömmar till Israel.

– En ny stor våg av judar ”drivs” hem till det land som Gud lovade deras fäder, säger pastorn, Tommy Lilja som menar att det är ett profetiskt skeende som beskrivs i Bibeln.

Nyheter · Publicerad 10:00, 7 apr 2022

Världen idag har i tidigare artiklar berättat om hur organisationen PTL Ministries hjälper ukrainska judar att flytta hem till Israel. Nu berättar PTL:s ledare Tommy Lilja att en växande skara judar lämnar gamla Sovjetområden för att resa till tryggheten i Israel.

– Vi ser början på ”ett nytt exodus”, en hel region av judar har satts i rörelse, säger han.

För närvarande befinner sig 20 000 flyende ukrainska judar i flyktingläger. Samtidigt flyr tusentals judar från andra länder som ingick i gamla Sovjetunionen.

– Över 7 000 ryska judar har själva tagit sig till Israel, berättar Tommy Lilja.

Amira Ahronoviz, chef för Jewish Agency i Israel, uppger att 150 000 judar flytt från Ukraina sedan kriget bröt ut. 

”Vi räddar ett liv i minuten”, skriver Ahronoviz i ett mejl till PTL Ministries.

De pågående svenska insatserna för att hjälpa ukrainska judar uppmärksammas och uppskattas i Israel.

”Från Jerusalem vill jag uttrycka vår tacksamhet till alla er som hjälper oss rädda de flyende ukrainska judarna. Jag har personligen träffat några av de judar ni har hjälpt, deras tacksamhet är överväldigande. Nu är de i säkerhet i Israel”, skriver Erez Mannheimer, ledare i israeliska organisationen Keren Hayesod, i ett annat mejl.

Tommy Lilja menar att det som sker är en profetisk händelseutveckling som finns beskriven i Bibeln.

– En ny stor våg av judar ”drivs” hem till det land som Gud lovade deras fäder. Just därför blir gåvorna från så många inte bara en gåva, det blir en del av ett profetiskt skeende i vår tid.

Han påminner om bibelordet i Jeremia 16:15:

”Så sant Herren lever, han som förde Israels barn ut ur landet i norr och ur alla andra länder dit han hade fördrivit dem. För jag ska föra dem tillbaka till deras land som jag gav deras fäder.”

– Norr om Israel ligger Ukraina och Moskva. Detta sker nu. Det är ju det som gör allt detta till mer än bara en humanitär insats. Det är också ett profetiskt uppdrag. När nu så oerhört många återvänder efter en resa på tusentals år är det en väckarklocka, säger han.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier