Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Skaran av judar som flyr från Ukraina till Israel växer

Allt fler judar från Ukraina samt andra delar av före detta Sovjetunionen strömmar till Israel.

– En ny stor våg av judar ”drivs” hem till det land som Gud lovade deras fäder, säger pastorn, Tommy Lilja som menar att det är ett profetiskt skeende som beskrivs i Bibeln.

Nyheter · Publicerad 10:00, 7 apr 2022

Världen idag har i tidigare artiklar berättat om hur organisationen PTL Ministries hjälper ukrainska judar att flytta hem till Israel. Nu berättar PTL:s ledare Tommy Lilja att en växande skara judar lämnar gamla Sovjetområden för att resa till tryggheten i Israel.

– Vi ser början på ”ett nytt exodus”, en hel region av judar har satts i rörelse, säger han.

För närvarande befinner sig 20 000 flyende ukrainska judar i flyktingläger. Samtidigt flyr tusentals judar från andra länder som ingick i gamla Sovjetunionen.

– Över 7 000 ryska judar har själva tagit sig till Israel, berättar Tommy Lilja.

Amira Ahronoviz, chef för Jewish Agency i Israel, uppger att 150 000 judar flytt från Ukraina sedan kriget bröt ut. 

”Vi räddar ett liv i minuten”, skriver Ahronoviz i ett mejl till PTL Ministries.

De pågående svenska insatserna för att hjälpa ukrainska judar uppmärksammas och uppskattas i Israel.

”Från Jerusalem vill jag uttrycka vår tacksamhet till alla er som hjälper oss rädda de flyende ukrainska judarna. Jag har personligen träffat några av de judar ni har hjälpt, deras tacksamhet är överväldigande. Nu är de i säkerhet i Israel”, skriver Erez Mannheimer, ledare i israeliska organisationen Keren Hayesod, i ett annat mejl.

Tommy Lilja menar att det som sker är en profetisk händelseutveckling som finns beskriven i Bibeln.

– En ny stor våg av judar ”drivs” hem till det land som Gud lovade deras fäder. Just därför blir gåvorna från så många inte bara en gåva, det blir en del av ett profetiskt skeende i vår tid.

Han påminner om bibelordet i Jeremia 16:15:

”Så sant Herren lever, han som förde Israels barn ut ur landet i norr och ur alla andra länder dit han hade fördrivit dem. För jag ska föra dem tillbaka till deras land som jag gav deras fäder.”

– Norr om Israel ligger Ukraina och Moskva. Detta sker nu. Det är ju det som gör allt detta till mer än bara en humanitär insats. Det är också ett profetiskt uppdrag. När nu så oerhört många återvänder efter en resa på tusentals år är det en väckarklocka, säger han.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10