Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Fler polska kvinnor ska kunna göra abort i Sverige, anser Miljöpartiet i Skåne. Foto: Bertil Ericson/TT

Skåne avvisar MP-idé om aborter för polska kvinnor

Miljöpartiet i Region Skåne vill att polska kvinnor ska få komma till Sverige för att göra subventionerade aborter, men regionstyrelsen säger nej till att inleda en dialog med regeringen om frågan.

Nyheter · Publicerad 21:00, 2 apr 2021

Miljöpartiet i Skåne vill att regionen kontaktar regeringen för att ta reda på om aborter för polska kvinnor skulle kunna finansieras statligt, och alltså få göras till samma avgift som svenska kvinnor betalar.

– Det är viktigt att regeringen får veta att det finns regioner som är intresserade av att hjälpa till, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne, till Sveriiges Radio P4 Malmöhus.

I dag är det tillåtet för utländska kvinnor att genomföra aborter i Sverige, men de får själva betala för ingreppet i de fall då det inte kan betalas genom deras sjukvårdsförsäkring i hemlandet.

Region Skåne kräver betalning på upp till 12 000 kronor, enligt en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet skriven av företrädare för Miljöpartiet. Den kostnaden vill Miljöpartiet att svenska skattebetalare ska stå för.

I Danmark har både Enhedslisten och De Radikale, enligt debattartikeln, nyligen föreslagit samma sak i folketinget.

Gilbert Tribo (L), som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, påpekar att Miljöpartiet ingår i regeringen.

– Jag har full respekt och en önskan om att vi skulle kunna lösa det så att polska kvinnor kan genomföra abort, säger han till radion och fortsätter: Men ett beslut måste komma från regeringen. Där sitter ju Miljöpartiet och kan driva de frågorna.

Det är viktigt att regeringen får veta att det finns regioner som är intresserade av att hjälpa till.

Abort för utländska kvinnor i Sverige

Sedan 2008 har även de utländska kvinnor som inte är folkbokförda, bosatta eller asylsökande i Sverige laglig rätt till abort i Sverige.

Beslutet togs under regeringen Reinfeldt, då Göran Hägglund (KD) var Sveriges socialminister.

I likhet med vad som gäller för övrig hälso- och sjukvård som ges till utländska personer ersätts landstingens kostnader för vården antingen av individens sjukvårdsförsäkring i hemlandet eller av individen själv, beroende på vilka regler som gäller i det enskilda fallet.

Socialstyrelsen vet inte hur många utländska kvinnor som gör abort i Sverige årligen. Detta eftersom det i insamlingen av uppgifter om aborter i Sverige inte ingår uppgift om kvinnans ursprung, i de fall hon inte är folkbokförd i landet.

Källa: Socialstyrelsen

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00