På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Fler polska kvinnor ska kunna göra abort i Sverige, anser Miljöpartiet i Skåne. Foto: Bertil Ericson/TT

Skåne avvisar MP-idé om aborter för polska kvinnor

Miljöpartiet i Region Skåne vill att polska kvinnor ska få komma till Sverige för att göra subventionerade aborter, men regionstyrelsen säger nej till att inleda en dialog med regeringen om frågan.

Nyheter · Publicerad 21:00, 2 apr 2021

Miljöpartiet i Skåne vill att regionen kontaktar regeringen för att ta reda på om aborter för polska kvinnor skulle kunna finansieras statligt, och alltså få göras till samma avgift som svenska kvinnor betalar.

– Det är viktigt att regeringen får veta att det finns regioner som är intresserade av att hjälpa till, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne, till Sveriiges Radio P4 Malmöhus.

I dag är det tillåtet för utländska kvinnor att genomföra aborter i Sverige, men de får själva betala för ingreppet i de fall då det inte kan betalas genom deras sjukvårdsförsäkring i hemlandet.

Region Skåne kräver betalning på upp till 12 000 kronor, enligt en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet skriven av företrädare för Miljöpartiet. Den kostnaden vill Miljöpartiet att svenska skattebetalare ska stå för.

I Danmark har både Enhedslisten och De Radikale, enligt debattartikeln, nyligen föreslagit samma sak i folketinget.

Gilbert Tribo (L), som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, påpekar att Miljöpartiet ingår i regeringen.

– Jag har full respekt och en önskan om att vi skulle kunna lösa det så att polska kvinnor kan genomföra abort, säger han till radion och fortsätter: Men ett beslut måste komma från regeringen. Där sitter ju Miljöpartiet och kan driva de frågorna.

Det är viktigt att regeringen får veta att det finns regioner som är intresserade av att hjälpa till.

Abort för utländska kvinnor i Sverige

Sedan 2008 har även de utländska kvinnor som inte är folkbokförda, bosatta eller asylsökande i Sverige laglig rätt till abort i Sverige.

Beslutet togs under regeringen Reinfeldt, då Göran Hägglund (KD) var Sveriges socialminister.

I likhet med vad som gäller för övrig hälso- och sjukvård som ges till utländska personer ersätts landstingens kostnader för vården antingen av individens sjukvårdsförsäkring i hemlandet eller av individen själv, beroende på vilka regler som gäller i det enskilda fallet.

Socialstyrelsen vet inte hur många utländska kvinnor som gör abort i Sverige årligen. Detta eftersom det i insamlingen av uppgifter om aborter i Sverige inte ingår uppgift om kvinnans ursprung, i de fall hon inte är folkbokförd i landet.

Källa: Socialstyrelsen

Antisemitismen Göran Persson bekämpade har ätit sig in i (S)

Ledare För femtio år sedan låg medlemsantalet i Malmö judiska församling stabilt över tvåtusen personer.... lördag 15/5 00:10

Kristna nordbor utvisades från Sibirien

Ryssland. Resan till kristna vänner i Sibirien slutade på ett chockartat sätt för tre kristna nordbor. Efter... lördag 15/5 09:00

300 på högskoleprov – max 8 i kyrkan

Ledare Förra lördagen, den 8 maj, skrev 35 000 personer högskoleprovet på 120 olika orter i landet. I... lördag 15/5 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier