Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Förtidsröster och utlandsröster räknades i Stockholms stadshus på onsdagen. Foto: Anders Wiklund / TT

Skälvande sluttamp för rösträkning

Blott 18 distrikt återstår att räkna efter riksdagsvalet. Gapet mellan blocken är fortsatt extremt smalt – en ynka mandat skiljer dem åt.

Nyheter · Publicerad 09:44, 13 sep 2018

När rösträkningen avslutades sent på onsdagskvällen var 6307 av 6325 valdistrikt avklarade. Det preliminära riksdagsvalsresultatet från de återstående 18 väntas under torsdagen och det slutgiltiga resultatet på fredag efter sedvanlig omräkning.

Mandatfördelningen som den ser ut just nu ger de rödgröna – S, MP och V – totalt 144 mandat. Alliansen – M, C, KD och L – får 143 och SD 62 mandat.

Under onsdagen hoppade ett mandat fram och tillbaka mellan C och SD. Inför torsdagens räkning ligger det hos C.

Vem eller vilka som ska bilda regering är fortfarande en öppen fråga.

– Alliansen är det regeringsalternativ som är klart större än S och klart större än den nu sittande regeringen, sade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor när Alliansens ledare höll pressträff på onsdagen.

Socialdemokraternas ledare, statsminister Stefan Löfven, räknar å sin sida förutom MP även in V i sitt regeringsunderlag.

– Om de (Allianspartierna) håller fast vid blockpolitiken kan det inte vara så att det block som är minst ska regera, det är fullständigt ologiskt, sade Löfven när han mötte pressen på onsdagen.

– Hur regeringen ser ut måste väl ändå avgöras av det slutliga valresultatet, sade Löfven.

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...