Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Skådespelare om svärandet: ”Vår familj lyssnar aldrig på P3”

När skådespelaren Glenn Edell hörde ett program i radio om hur skolor arbetar för att stoppa svärandet bland elever, så tände han till. – SR sprider svordomar lika mycket som skolan, och är dessutom med om att normalisera svordomar, säger han.

Nyheter · Publicerad 14:30, 15 dec 2017

Det var i mitten av november som P1 sände flera program där man tog upp frågan om vad skolan kan göra för att få barn att svära mindre.

Glenn Edell, pappa till barn som är åtta, sex och två år gamla, reagerade direkt.

"Vi spenderar en livstid med att lära våra barn att inte svära, men så fort vi slår på mediakanalerna så raseras denna lärdom pga att det är så normaliserat med svordomar i vardagens RADIO och TV – och då talar jag om just SVT och SR som borde ta det största ansvaret," skrev han på programmets sida på Facebook.

Han berättade också att familjen aldrig lyssnar på P3 under sina bilresor.

– Språkbruket där är så grovt ibland att det blir jobbigt. Sådana ord som barnen är förbjudna att använda hemma sägs hela tiden i etern, säger han till Världen idag.

Glenn Edells poäng är att man inte får stirra sig blind på skolan, när barn och ungdomar i dag omges av svordomar i medierna.

– Man lägger så mycket ansvar på skolan, som ska lösa alla problem. Men att svordomar får sin största spridning där tycker inte jag är helt sant, säger han.

– Jag tycker att alla måste rannsaka sig själva och ta sitt ansvar. Och SR sprider svordomar lika mycket som skolan, och är dessutom med om att normalisera ett sådant språkbruk.

Det svar som Glenn Edell fick av P3-redaktionen på Facebook, var att det är "knepigt med exakt gränsdragning för när det är okej att svära och inte".

"P3, som har en yngre målgrupp, ser vi har en uppgift i att reflektera modern språkanvändning där svordomar får ses som en oundviklig del av språket", skrev Sveriges Radio P3.

Glenn Edell är inte nöjd med den förklaringen.

– De är ju med och skapar det här "moderna" språkbruket, kanske till större del än vad barnen själva är. Jag tycker det är helt fel att de anammar barnens språkbruk. Vuxna ska inte lägga skulden på skolan och barnen när vi inte kan tala på ett vårdat sätt själva, säger han.

Det han reagerat särskilt på är inslagen i musikprogram.

– Det är lite lättare program, med popstjärnor som inte har någon journalistisk utbildning. De är där just för att de är kända och borde egentligen bry sig om hur de pratar, eftersom de ses som förebilder av de unga som lyssnar.

– Den musik som krängs ut kan vara helt grotesk ibland.

Något Glenn Edell även tog upp i inlägget på Facebook var allt svärande under Melodifestivalen, inte minst i ett av de vinnande bidragen.

– Det var inte särskilt charmigt när min femåring började sjunga ”You look so fucking beautiful”, säger han.

– Det är som att svärandet legitimeras av SVT när man kränger det i Sveriges största nöjes- och familjeprogram. Det är små barn som tittar, så jag tycker nog att man kunde ta sitt ansvar i högre utsträckning.

Det är inte alltid tacksamt att vara den som tjatar om språket. Men Glenn Edell har vant sig. Och han ger sig inte.

– Jag kan få höra att jag är lite överkänslig, men jag försöker så gott det går att inte lära barnen svära, och det är faktiskt svårt att värja sig, säger han.

– Ett vårdat språk är väl något man måste eftersträva, och inte kasta åt sidan. Inte behöver vi bli barbarer bara för att vi blir mer och mer "moderna".
 

Jag tycker att alla måste rannsaka sig själva och ta sitt ansvar. Och SR sprider svordomar lika mycket som skolan, och är dessutom med om att normalisera ett sådant språkbruk.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...

May sågas på hemmaplan efter EU-toppmötet

Brexit. Storbritanniens premiärminister Theresa May möts av beska reaktioner på hemmaplan efter gårdagens brexitdiskussioner i Bryssel.