Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Ska polisen ”undvika att gå in” när förorten brinner?

Var polisen för passiv vid upploppet i Rosengård? Ska pedofiler som ”byter kön” slippa fängelse? Och varför går Jonas Gardell till attack mot pingstvänner? Det är frågor som tas upp i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Dessutom jämförs islams underkastelse med Bibelns gudsfruktan.

Nyheter · Publicerad 15:04, 8 sep 2023

”Ibland kan det innebära att eskalering om vi går in”, sade polisområdeschefen i Malmö efter den kritiserade insatsen under helgens upplopp i Malmö.

Huruvida detta är en bra strategi eller inte är något som diskuteras i veckans avsnitt av Veckans nyheter.

Sven Almkvist går hårt åt både polisledningen och killarna som ligger bakom kravallerna.

– Klarar du inte av ett öppet samhälle ska du inte vara i ett öppet samhälle, säger han.

De hårda orden från Almkvist fortsätter när det blir dags för nästa ämne; att det händer att pedofiler i Storbritannien byter kön och därmed slipper fängelse.

– Det är sådant här som vårt galna samhälle är på väg in i nu, säger han.

Även i det tredje ämnet blir det skarpa ord från Almkvist. Det handlar om att artisten och hbtq-aktivisten Jonas Gardell tycker att pingstvänner som ändrat sig i frågan om homosexualitet inte förtjänar beröm, utan har botgöringsarbete att göra.

– Hbtq-paradigmet har blivit en religion, säger Sven Almkvist.

Det fjärde ämnet som diskuteras är RFSU:s barnvagnsmarscher för ”allas rätt att överleva sin graviditet”, men som till stor del handlar om abort.

I slutet av programmet är det som vanligt en teologisk fråga, som den här gången handlar om hur kristendomens gudsfruktan skiljer sig från islams underkastelse.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40