Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Ska attacker mot vita män rädda Centern?

Klarar C-partiledarkandidaten Muharrem Demirok att hantera sina impulser? Det är en av frågorna som diskuteras i säsongens första avsnitt av Veckans nyheter. I programmet diskuteras även reaktionerna på Erdogandockan och huruvida Gud är god.

Nyheter · Publicerad 15:00, 20 jan 2023

Den Erdogandocka som hängdes upp i fötterna utanför Stockholms stadshus förra veckan har fått stor uppmärksamhet. Det är också ett av ämnena som tas upp i säsongens första avsnitt av Veckans nyheter. Frågorna som ställs är bland annat huruvida aktionen ryms innanför yttrandefriheten och ifall den svenska regeringens reaktion på dockan var rimlig.

Sven Almkvist resonerar även kring vad det är i muslimska länder som gör att de ofta är så auktoritära.

– Islam i sin kärna är en auktoritär religion. Islam betyder ju underkastelse, säger Sven Almkvist.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är Centerpartiets toppkandidat till partiledarposten, det vill säga Muharrem Demirok. Programledaren Sara Andersson konstaterar att Demirok beskrivs som en trygg person som är van att leda, men att han också omgärdas av en hel del frågetecken. Aspekterna som lyfts är att Demirok har dömts för misshandel; att han uttryckt sig nedsättande om ”vita män”; att han än så länge har medborgarskap i både Turkiet och Sverige; och att han tidigare uttryckt sig positivt om Turkiet och dess president Erdogan.

Sven Almkvist frågar sig hur sannolikt det är att Demirok endast har varit våldsam vid de två tillfällen på 90-talet då han blev dömd.

– Det är ungefär som personer som åker fast i rattfylla och säger: ”Jag har bara druckit och kört bil två gånger i livet.” Det vet man, till stor sannolikhet, inte är sant.

När det gäller Demiroks uttalanden om vita män så menar Sven Almkvist att det är att jämföra med rasism. Han frågar sig också vidare ifall en av de andra kandidaterna till posten, Daniel Bäckström, valdes bort för att han är en vit, kristen man.

Det sista ämnet som tas upp i programmet är en teologisk fråga, som den här gången handlar om ifall Gud verkligen är helt god. Utöver detta introduceras ett nytt inslag i programmet, nämligen Veckans tips.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Änglar – finns de verkligen?

Församlingen sjunger tillsammans: ”Glöm inte bort att änglarna finns, att de är här för att se hur... lördag 30/9 00:00

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10