Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

”Nu får vara slut på det råa språket och svordomarna i Sveriges Radio och i Sveriges Television”, säger Elise Lindqvist. Foto: Julia Nordh

Sista chansen samla namn mot svordomar

Den 19 december är slutdatum för namninsamlingen mot svordomar i Public Service. Initiativtagarna hoppas på en riktigt bra slutspurt under helgen. – Låt oss hjälpas åt i hela Sverige med ett sista ryck, säger en av dem, Elise Lindqvist.

Nyheter · Publicerad 14:30, 15 dec 2017

Hittils har drygt 9 000 personer valt att skriva under kravet, både via webben och via de namnlistor som sprids över landet. Det berättar Monika Björk vid Världen idags kundtjänst som tar emot listor.

– Det har fortsatt att komma in listor varje dag och senast nu i dag, torsdag, kom en jättehög med listor. I en del kuvert finns många listor, säger hon.

Nu väntar den sista helgen av uppropet och från initiativtagarna till uppropet, #Sluta svära, betonar man att det ännu inte är för sent att samla in namn.

– Jag vill uppmana och vädja till alla som läser detta att skriva på, att på så vis understryka att det nu får vara slut på det råa språket och svordomarna i Sveriges Radio och i Sveriges Television, säger Elise Lindqvist, rikskänd som "Ängeln på Malmskillnadsgatan".

– Ju fler som är med, desto större effekt kommer uppropet att få, påpekar hon.

Själv har Elise Lindqvist samlat in namnlistor på olika platser hon har besökt som talare. Också i sin egen kyrka, Klara kyrka i Stockholm, har många namn samlats in.

Den här helgen, som är den sista i uppropet, tänker Elise Lindqvist gå ut på Facebook med en sista maning till människor att skriva under.

– Jag vill också uppmuntra kyrkor och enskilda att denna sista helg lyfta fram uppropet och samla in namn överallt, att vi i hela Sverige nu hjälps åt i ett sista ryck.

#slutasvära

Upprop mot svordomar och ett förråat språk i SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion kan undertecknas på webben (slutasvära.nu) eller via namnlistor.

Namnlistan finns här på sidan intill och kan även skrivas ut på webben (slutasvära.nu). De fysiska listorna skickas in till följande adress:

Världen idag
Axel Johanssons gata 4-6
754 50 Uppsala

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...

May sågas på hemmaplan efter EU-toppmötet

Brexit. Storbritanniens premiärminister Theresa May möts av beska reaktioner på hemmaplan efter gårdagens brexitdiskussioner i Bryssel.