Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Många singelkvinnor uppges resa till länder som Danmark eller Lettland för att bli gravida genom insemination. I går, torsdag, sade riksdagen nej till att ge ensamstående rätt att inseminera i Sverige i väntan på vidare utredning. Foto: Scanpix

Singlar nekas insemination

Med röstsiffrorna 169 mot 133 sade riksdagen nej till flera motioner som vill göra det möjligt för ensamstående kvinnor att insemineras i Sverige. Istället låter man socialdepartementet fortsätta utreda frågan om bland annat barnens rättighet i sammanhanget. Både ja- och nej-sidan hoppas på utredningen för att få argument för sin sak.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 apr 2011

Kristdemokraterna har profilerat sig som motståndare till en lagändring, medan Centern och Folkpartiet är för.

Men både KD och de som intar motsatt sida i frågan sätter hopp till Socialdepartementets utredning.
– Jag hoppas att fördjupningsarbetet ska vidga perspektivet för dem som befinner sig i den motsatta positionen mot Kristdemokraterna, säger Anders Andersson (KD), ledamot av socialutskottet, till Världen idag.

Han är nöjd med att partiets hittills lyckats avvärja ett riksdagsbeslut om insemination av ensamstående kvinnor, vilket han menar strider mot barnets rätt till två föräldrar.
– Kalla oss bromskloss eller vad du vill, men vi överger inte barnperspektivet på grund av en trendig debatt där man i realiteten vill fatta beslut som undanröjer papparollen, säger han.

Socialutskottets ordförande, Kenneth Johansson (C), hoppas tvärtom på att positivt beslut innan mandatperioden är över.
– Vi har höga ambitioner om att det blir ett bra underlag som Socialdepartementet tar fram. Och även om det inte blir något positivt beslut i dag så har vi tagit ett rejält steg jämfört med förra året. Det är så här långt vi kom den här gången, säger han.

Moderaterna är tudelade i frågan. Maria Abrahamsson (M), som motionerade för ensamståendes möjlighet att insemineras, tänker lobba för ett positivt ställningstagande under förbundsstämman i maj och sedan under partistämman i höst.

– Alla är inte övertygade i vårt parti, säger Abrahamsson.
– Och man kan tycka att frågan inte är så stor. Men rent principiellt är detta en oacceptabel orättvisa, när dessa kvinnor inte har samma möjlighet som lesbiska par.

Hon är inte förvånad över att Kristdemokraterna har fått lägga in sitt politiska veto i frågan.
– Det handlar om att ge och ta, att vänta ut och vänta in, det är så man kommer överens i regeringen, så som det skedde i frågan könsneutrala äktenskap.

Anders Andersson noterar att många som vill se en öppning för ensamstående kvinnor drar en parallell till möjligheten för ensamstående att adoptera.
– Det finns inkonsekvenser här. Och jag skulle säga att det vore enklare för både mig och andra som delar KD:s uppfattning om vi vågade ta konsekvensen och ifrågasätta ensam-adoptioner.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...