Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

Siewert Öholm Foto: Privat

Siewert Öholms farväl från sjukbädden

SVT-profilen och Världen idag-redaktören, Siewert Öholm, tar nu avsked av sina närmaste och av det Sverige där han under flera decennier har varit en stor profil och opinionsbildare. – Jag vet på vem jag tror, säger Siewert Öholm i en intervju med Världen idag direkt från sjukhuset i Växjö, där han ligger på det yttersta efter sviterna av levercancer.

Nyheter · Publicerad 12:42, 16 jan 2017

Trots den allvarliga situationen finns humorn där när Världen idag kommer i kontakt med Siewert Öholm på måndagsförmiddagen. Han kommenterar den tillfälliga timeout från tidningen som han aviserade i slutet av december och som skulle vara januari månad ut.

– Den verkar inte bli så kort som vi hade planerat, säger han.

Det märks att Siewert är medtagen av sjukdomen och han tvingas hosta emellanåt. Men han pratar lugnt och tanken är lika klar som alltid.

– Det är en märklig känsla av nedräkning. Men samtidigt känner jag inget annat än trygghet och glädje. Jag vet på vem jag tror och är hundra procent trygg.

Under söndagen informerade Siewert Öholm om sitt hälsoläge på Facebook: ”…jag ser att mitt liv håller på att rinna ut. Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, jag är trygg”, skrev han i ett inlägg och fortsatte: ”Jag tror heller inte att Gud, när vi möts, behöver kommunicera genom Facebook.”

”Tack vänner och följare”, avslutar han texten. 

Tusentals varma kommentarer har strömmat in till hans inlägg.

Det var i slutet av december som Siewert Öholm meddelade att han behövde ta en månads timeout för att kurera sig efter den cellgiftsbehandling han genomgått under hösten. Detta till följd av att en tidigare levercancer hade kommit tillbaka.

Siewert och familjen åkte iväg till Israel över nyårshelgen, men där infann sig en väldig trötthet. Samtidigt hade han fått en preliminärt god prognos angående behandlingen. Till Världen idag sade han 5 januari: ”Jag vågar tro att jag har mer att göra.”

Men i början av förra veckan blev han tvungen att åka in akut till sjukhuset, eftersom kroppen hade samlat på sig en stor mängd vätska. Och nu var prognosen en annan: Levern var full av cancer och det handlade bara om dagar, enligt läkarna.

Under söndagen reste prästen Bo Brander till lasarettet i Växjö, där Siewert och hustrun Gitten befinner sig. De bad och firade nattvard tillsammans.

Den senaste veckan har familjen varit samlad för att ta farväl och för att vara tillsammans.

– Vi har haft en fantastisk familjegemenskap den senaste veckan och det är en enorm gåva att få ha det så, intygar Siewert.

Efter en lång mediakarriär på SVT och andra nyhetsorgan har han gett sina senaste år till Världen idag, på sistone i rollen som debattredaktör och ledarskribent. ”För Israel – och emot antisemitism”, skrev han i en ledartext så sent som i slutet av december inför det nya året.

Han låter förstå att han gärna hade velat vara kvar och bidra ytterligare en tid.

– Egentligen har jag bara en fråga kvar, och det är varför Gud har så bråttom. Men jag förstår att han plockar bort en del och så övergår ansvaret till er andra, säger han.

– Hälsa och krama om alla medarbetare från mig, fortsätter han, allt i den ton av uppmuntran som redaktionen lärt känna hos honom. Ni är egentligen för få för att klara det uppdrag ni har, och jag beundrar det jobb ni gör.

Siewert berättar att han hoppas att få ett par dagar till, men är medveten om att slutet närmar sig.

– Jag vill gärna vara med och lägga upp begravningen. Ända in i det sista vill jag vara min egen producent.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Lösning för Claras natthärbärge – den här vintern

Hemlöshet. S:ta Clara kyrka i Stockholm har funnit en ny lokal till församlingens natthärbärge. Under... måndag 24/1 21:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
Följ Världen idag i sociala medier