På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Aftonbladet i slutet av förra veckan. Foto: Siewert Öholm

Siewert Öholm: Rött kort, Aftonbladet

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 okt 2015

– Våldsamt eller obehärskat uppträdande.

– Spotta på en motspelare eller någon annan person.

– Använda stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester.

Så lyder tre av de sju regler som gäller för ”rött kort” på fotbollsplanen. När domaren visar upp det röda kortet för en spelare, innebär det, som alla vet, att den spelaren utvisas för resten av matchen. Det handlar helt enkelt om etiska regler för ett hyfsat uppträdande mot andra med- och motspelare.

Översatt till svensk inrikespolitik har, i synnerhet, Aftonbladet de senaste veckorna på ett närmast patetiskt sätt uppfyllt alla ovanstående kriterier för politisk utvisning. Det handlar om den fullständiga skräckpanik som KD och Ebba Busch Thor utlöst hos tidningen. Aftonbladet är den tidning som vanligen skriker sig till heshet om kamp mot alla sorters fobier, verkliga eller taktiskt påhittade, om nättroll, riktiga eller skapade, eller om att gilla olika. Tidningens moralistiska slutsatser innebär ofta att de som inte instämmer i den röd-röda analysen är nazister eller i varje fall fascister. Att gilla olika, betyder nästan alltid för Aftonbladet, att gilla enbart lika. Det kan gälla samvetsfrihet, föräldraskap, Nato, Palestina, samkönade äktenskap, för att ta några exempel.

”Tyck lika, tyck som Aftonbladet, annars har du fel”, verkar vara tidningens nya slogan. Förr hade man en betydligt mer journalistisk slogan, ”Aftonbladet behövs, om sanningen ska fram”. Men det var länge sedan. Det var före Anders Lindbergs, Åsa Linderborgs och Karin Petterssons omvandling av tidningen till en politisk pamflett (där den mest adekvata beteckningen borde vara: K som i kommunist). Lena Melin återstår som överlevare och ensam numera om den tidens hederliga journalistik även på opinionssidorna.

Den 16 oktober skriver Aftonbladet att ”KD drabbas av galna kosjukan”. Ledarskribenten Anders Lindberg liknar alltså partiet vid sjuka kor, som ätit döda kor, och som vinglar runt och ramlar ihop. Övriga allianspartier är också kossor som snällt äter av KD-fodret. Oanständigt Lindberg. Oanständigt Aftonbladet. Ett lågvattenmärke i den politiska debatten. En rak uppmaning till vulgärt fortsatt näthat. (Regel tre för rött kort härovan om bland annat smädligt språk)

Förklaringen kan bara sökas i en panisk skräck för att KD kan klara av att snabbt förpassa den lilla skara som utgörs av minoritetsregeringen (S, MP) åter till avbytarbåset och oppositionsbänken. Även om Löfven inte är älskad av Aftonbladet heller är regeringskansliet ändå en viktig maktbas.

Det innebär att makten ska värnas med vilken oheder som helst. Det visar en annan artikel i tidningen, där anställda journalister tvingas (?) göra spekulativa och djupt tendensiösa skrivningar om vilken kyrka Ebba Busch Thor besöker. Dagen före, (15 oktober) kosjukeartikeln gör Aftonbladet ett helt uppslag med rubriken, ”Detta är min andliga hemvist”. Reportaget handlar om att Ebba Busch Thor besökt församlingen Hillsong i Stockholm. Att Hillsongförsamlingen är en del av världens just nu kanske snabbast växande kristna gemenskap är inte viktigt. Att man där inte dömer eller fördömer människor som kommer från helt andra sammanhang med andra livsnormer, är inget viktigt i reportaget. I stället klumpar man ihop KD-ledaren med tungomålstalande och med några spekulativa uttalanden om homosexualitet och abort som församlingens pastor fällt. Pastorn, Andreas Nielsen, står fortfarande för kärnan i vad han sagt, men hans ambition är att ”inte sätta kärran framför hästen, utan möta människor där de befinner sig och med de behov man har”. Kärran kommer efter hästen, menar han. Tron och gudsmötet kommer före dogmerna. Han som andra vill gärna också citeras från de sammanhang där uttalanden har gjorts.

Ett sådant resonemang är givetvis för komplicerat för den som bara har avsikten att svartmåla och ställa människor i skamvrån. I Aftonbladet finns bara en uppfattning, bara en norm, bara en tanke. Alla andra är smittade, har inte förstått eller ska bekämpas med vilka medel som helst. (Regel två för rött kort, här ovan)

På min tid som SVT-journalist fanns det en etisk regel om förnedrande uppdrag. Regeln innebar att journalisten inte behövde gå ut på uppdrag eller utföra uppgifter som var etiskt förnedrande. Den regeln borde reportrarna på Aftonbladet hänvisat till och därmed avstått från att skriva det förnedrande dokumentet om partiledarens relation till en kristen församling. Även Ebba Busch Thor åtnjuter religionsfrihet. Det gör hon i lika hög grad som muslimen och bostadsministern Mehmet Kaplan.

Yttrandefriheten är stor i vårt land. Visst tänjer både jag själv och andra på språkets gränser ibland, men när politiskt hyckleri och dubbelmoral blir så naket exponerat, som det sedan en tid är i Aftonbladet, är det hög tid för eftertanke och resonemang om vilket politiskt debattklimat vi vill ha i Sverige. I annat fall blir regel ett och två här ovan om rött kort för ” … obehärskat uppträdande”, eller att ”spotta på en motspelare eller annan person”, alldeles nödvändiga att ge en politisk översättning.

Siewert Öholm
redaktionen@varldenidag.se 

 

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier