Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ariel Sharons kvarlevor bärs av vakter vid Knesset vid förmiddagens minneshögtid. Foto: Bernat Armangue/AP TT

Sharon till sista vilan

Israels tidigare premiärminister Ariel Sharon läggs i dag till den sista vilan. Dignitärer från omvärlden samlades på förmiddagen till en minneshögtid i Knesset. – Samma järnvilja som han hade på stridsfältet tog han med sig till diplomatins kammare, sade Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair.

Nyheter · Publicerad 12:37, 13 jan 2014

Ariel Sharon, en av Israels mest framträdande militära och politiska ledare, avled på lördagen efter åtta år i koma, till följd av en stroke. Minnet av Sharon hedrades i Knesset på måndagsförmiddagen, inför begravningen, som i skrivande stund äger rum nära hans gård i Negevöknen.

Ariel Sharon kämpade för fred med samma beslutsamhet som han kämpade på stridsfältet, menade Tony Blair, en av talarna i Knesset, och kommenterade också att Sharon var beryktad som en "bulldozer", skriver Ynet.
– När han väl beslutat sig var han orubblig... Han kunde lämna en hel del spillror i sina spår.

Bland de internationella gästerna finns också Joe Biden, USA:s vicepresident, som bland annat kommenterade Sharons politiska mod när han utrymde Gaza 2005, vilket ledde till att tiotusentals israeler tvingades bort från sina hem.
– Jag kan inte komma på något svårare eller mer kontroversiellt beslut som han fattat, sade Biden, rapporterar Haaretz.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllade sin företrädare.
– Israels nation skiljs från dig i dag och ditt unika bidrag till nationens säkerhet är ingraverat i vår nations historia. Ditt minne kommer för alltid att bevaras i nationens hjärta.
Israels president Shimon Peres beskrev Arik, som Sharon brukade kallas, som "en skuldra mot vilken vårt folks säkerhet kunde luta sig", och sade att Sharons fingeravtryck finns på alla politiska och militära milstenar i nationens historia.

I de palestinska områdena och i arabvärlden är omdömena om Sharon som väntat inte lika vänliga. Inte minst har man påmint om Sharons ansvar för massakern på palestinska flyktingar i Libanon 1982, och Hizbollahs tv-station Al-Manar talar om Sharons död som "en brottslings död". Ynet konstaterar att arabvärlden, "från Kairo och Beirut till Dubai och Gazaremsan", tävlat om vem som kan förolämpa Sharon mest. I Gaza har hans död firats med utdelning av sötsaker på gatorna.

Eftermiddagens begravning äger rum under stort säkerhetspådrag, då Sharons gård är inom räckhåll för raketer från Gazaremsan. Israels armé har utfärdat en tydlig varning till Hamas om att det här är fel dag att "testa Israels tålamod", skriver Jerusalem Post. Tidigt på måndagsmorgonen avfyrades två raketer från Gaza mot Israel, men de nådde aldrig in i Israel, enligt uppgifter från Israels armé, skriver AP.

Vilket EU-land ska bli först med att flytta sin ambassad?

Israelkommentar Hemkommen efter ännu en intressant resa till Jerusalem känner jag mig inspirerad att kommentera ambassadflyttningarna i Israel. I skrivande stund har...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.