Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Kjell Asplund Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Sena aborter ska analyseras etiskt

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) kommer att göra en etisk analys av de sena aborterna. Det beslöts vid ett sammanträde i fredags. En projektplan för arbetet tas fram i december, säger Kjell Asplund, ordförande i Smer.

Nyheter · Publicerad 16:14, 31 okt 2017

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, är tillsatt av regeringen och ger vägledning till regering och riksdag i frågor som påverkar "konsekvenserna för människovärdet och den mänskliga integriteten i samband med medicinsk forskning, diagnostik och behandling".

Senast Smer gjorde en etisk analyas som handlade om aborter, gällde frågan så kallad fosterreduktion vid flerbördar, alltså om möjligheten att avliva ett av fostren när kvinnan väntar två eller flera barn. I en kommentar, i mars i år, rekommenderade Smer att fosterantalsreduktion skulle regleras i abortlagen, och tillåts på samma sätt som abort.

Nu beslöt Smer alltså att granska de sena aborter som diskuterats i medierna sedan i somras. Då berättade en läkare att hon försökt att rädda ett aborterat foster som fötts fram efter vecka 22, då ett foster enligt lagen betecknas som ett barn.

Gynekologer och barnmorskor kritiserade hennes agerande, medan andra såg det som ett tecken på att det är dags att sänka abortgränsen med en vecka.

– Nyligen var det ett möte på Socalstyrelsen med olika aktörer, och eftersom ingen ville ta i den etiska frågan så tyckte vi att det låg inom vårt mandat, säger Kjell Asplund.

– Vi tog ett principbeslut om att ägna oss åt frågan och kommer nu att börja att ta fram en projektplan som kommer att beslutas om på nästa sammanträde, i början av december.

I samband med de här arbetet kommer Smer att ta in synpunkter från ett stort antal organisationer och företrädare.

– Här finns ganska många aktörer som vill ha sitt ord med i laget, som föräldraföreningar för prematura barn och professionerna, som är starkt intresserade. Jag vet också att man är mycket intresserad från en del landstingsledningar, av principiella och praktiska skäl, säger Kjell Asplund.

– Sedan går vi systematiskt igenom alla argument för och emot olika handlingsalternativ, och brukar landa i en egen bedömning.

Här finns ganska många aktörer som vill ha sitt ord med i laget, som föräldraföreningar för prematura barn och professionerna, som är starkt intresserade.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier