Sänd ditt bröd över vattnet för med tiden får du det tillbaka.
Predikaren 11:1

Världen idag

Kjell Asplund Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Sena aborter ska analyseras etiskt

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) kommer att göra en etisk analys av de sena aborterna. Det beslöts vid ett sammanträde i fredags. En projektplan för arbetet tas fram i december, säger Kjell Asplund, ordförande i Smer.

Nyheter · Publicerad 16:14, 31 okt 2017

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, är tillsatt av regeringen och ger vägledning till regering och riksdag i frågor som påverkar "konsekvenserna för människovärdet och den mänskliga integriteten i samband med medicinsk forskning, diagnostik och behandling".

Senast Smer gjorde en etisk analyas som handlade om aborter, gällde frågan så kallad fosterreduktion vid flerbördar, alltså om möjligheten att avliva ett av fostren när kvinnan väntar två eller flera barn. I en kommentar, i mars i år, rekommenderade Smer att fosterantalsreduktion skulle regleras i abortlagen, och tillåts på samma sätt som abort.

Nu beslöt Smer alltså att granska de sena aborter som diskuterats i medierna sedan i somras. Då berättade en läkare att hon försökt att rädda ett aborterat foster som fötts fram efter vecka 22, då ett foster enligt lagen betecknas som ett barn.

Gynekologer och barnmorskor kritiserade hennes agerande, medan andra såg det som ett tecken på att det är dags att sänka abortgränsen med en vecka.

– Nyligen var det ett möte på Socalstyrelsen med olika aktörer, och eftersom ingen ville ta i den etiska frågan så tyckte vi att det låg inom vårt mandat, säger Kjell Asplund.

– Vi tog ett principbeslut om att ägna oss åt frågan och kommer nu att börja att ta fram en projektplan som kommer att beslutas om på nästa sammanträde, i början av december.

I samband med de här arbetet kommer Smer att ta in synpunkter från ett stort antal organisationer och företrädare.

– Här finns ganska många aktörer som vill ha sitt ord med i laget, som föräldraföreningar för prematura barn och professionerna, som är starkt intresserade. Jag vet också att man är mycket intresserad från en del landstingsledningar, av principiella och praktiska skäl, säger Kjell Asplund.

– Sedan går vi systematiskt igenom alla argument för och emot olika handlingsalternativ, och brukar landa i en egen bedömning.

Här finns ganska många aktörer som vill ha sitt ord med i laget, som föräldraföreningar för prematura barn och professionerna, som är starkt intresserade.

I Guds närhet skapas en innerlig längtan efter att bli mer lik Jesus Kristus.

Ledarkrönika I församlingsgemenskapen sker tillväxt och fruktbärande i våra liv. För att detta ska ske är... torsdag 28/1 00:30

Därför vaccinerar inte Israel de palestinska araberna

Israelkommentar Israels framgångsrika vaccinations­kampanj mot corona­viruset har fått stor uppmärksamhet världen... torsdag 28/1 00:20